KPMG i Eskilstuna har de senaste åren minskat personalstyrkan samtidigt som konkurrenter som Grant Thornton och BDO har ökat antalet anställda kraftigt.
– Våra konkurrenter har nog gärna sett oss på väg ut, men vi är absolut inte på väg ut! Vi vill öka antalet anställda och att lägga till en sådan här affär gör att vi kommer att behöva anställa folk – både inom revision och rådgivning, säger Fredrik Eklu Sjödén, kontorschef på KPMG i Eskilstuna.
KPMG har i dag cirka 10 anställda på sitt kontor i Eskilstuna. Den traditionella huvudtjänsten är revision och företaget fungerar även som rådgivare åt små och medelstora företag. KPMG hoppas att många kunder ska nappa på ett nytt erbjudande som lanseras i höst. Det handlar om en tjänst där revisionsbyrån erbjuder företagare som vill sälja sina företag en helhetslösning.
Vi törs vara lite kaxiga
Ralph Louis Rulander, KPMG
Enligt KPMG:s bedömning kommer det att ske ett stort antal ägarskiften inom tio år i Eskilstuna. Orsaken är dels att många företagare börjar bli gamla och vill gå i pension, dels att yngre företagare tenderar att vilja göra en snabbare exit.
Den nya tjänsten - som på branschspråk kallas företagstransaktion eller dealtjänst - bygger på att KPMG drar nytta av alla olika kompetenser som finns inom det globala företaget.
– Vi har tittat på hur vi brukar göra när vi hjälper stora globala svenska företag att sälja en verksamhet och brutit ner den tjänsten till att passa små och medelstora företag, säger Fredrik Eklu Sjödén.
Transaktionstjänsten innebär att KPMG:s rådgivare hjälper företagaren att genomföra företagsöverlåtelsen från början till slut. KPMG bistår bland annat med juridisk expertis och hantering av organisations-, skatte- och redovisningsfrågor. Rådgivaren planerar ofta affären i samråd med företagaren genom att göra en så kallad förberedande företagsbesiktning och biträder därefter med att hitta en köpare.
– Vi är en fullskalig företagsmäklare som hittar köpare och säljare. Många gånger är det den lilla företagaren som ska sälja till en stor aktör. Då kan vi skapa jämvikt i förhandlingssituationen. Vi är också med och samordnar affären med banken i kapitalanskaffningsfrågor och ser till att det blir en strukturerad affär, säger revisorn Ralph Louis Rulander på KPMG i Eskilstuna.
Konceptet har utvecklats under de senaste två åren. KPMG har använt det när vissa befintliga kunder gjort företagsöverlåtelser med gott resultat.
– Nu känner vi att vi törs vara lite kaxiga och kan tala om för marknaden att vi är ett fantastiskt bra stöd till ägarna vid fusioner och förvärv av små och medelstora företag, säger Ralph Louis Rulander.