Kraftig ökning av andel kvinnor på fordons- och transportprogram

Lastbilsföraryrket har länge varit kraftigt mansdominerat – men när transportbranschen behöver anställa 50 000 nya chaufförer de kommande tio åren kommer allt fler lastbilar rattas av kvinnor. För Whilma Fredenklo, 17, var transportprogrammet på gymnasiet det mest naturliga valet. – Jag tror det ligger i tiden, att man väljer lite mer som man vill, säger hon.

Foto:

Övrigt2019-03-05 09:02

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, uppger att andelen sökande till landets fordons- och transportprogram har ökat med 25 procent bara det senaste året. Av antagna elever i dag i årskurs två i gymnasiet på transportprogram, är nästan 24 procent kvinnor; att jämföra med siffran 16 procent 2014, det visar en enkät från den ideella föreningen. Detta samtidigt som transportbranschen skriker efter nya chaufförer då transportbehovet i samhället växer, enligt TYA.

Whilma Fredenklo studerar andra året på transportprogrammet på Kunskapscompaniet i Eskilstuna.

– Jag har alltid varit intresserad av fordon och allt vad det innebär. Jag började på natur men kände: "nej, jag vill göra det här." Så då bytte jag, för jag ville gå transport från början och köra lastbil. Jag kände att det var mitt kall, berättar hon.

Friskolan kombinerar teori med praktik och förbereder eleverna inför ett jobb som yrkesförare – inklusive de körkortsbehörigheter som krävs. Whilma Fredenklo läser just nu två veckor teori i skolan och har därefter två veckor praktik; den ena på en arbetsplats och den ena veckan i någon av gymnasieskolans lastbilar.

– Jag trivs jättebra. Jag har aldrig haft så kul i skolan som nu, faktiskt, säger hon.

Hon berättar att det är en och en annan person som är förvånad av hennes val av utbildning och undrat varför, men hon menar att hon gör det för att hon vill och tror att det är en förklaring till en ökande andel kvinnliga elever inom fordons- och transportprogram.

– Jag tror det är mer "tillåtet" i dag, och det finns fler valmöjligheter. Det fanns inte på tal för kanske hundra år sedan att man skulle ha kvinnor bakom ratten. Det är nog utvecklingen, säger Wilma Fredenklo.

Försöker du uppmuntra andra tjejer att också söka sig till utbildningen?

När vi är ute på andra skolor och pratar så försöker man ju få lite tjejer att få upp ögonen för det. Men man måste verkligen vilja själv också. Man måste vilja köra och ha ett intresse för det, tror jag, säger hon och fortsätter:

– I min klass är vi nästan hälften tjejer. Det är jättemycket, vilket är kul eftersom vi behöver få in lite fler kvinnor i branschen. Det säger arbetsgivare också, att tjejer är ofta mer noggranna och det krävs i en transport. Det är lastsäkring och allt vad det innebär att framföra ett fordon.

Peter Axelsson, rektor på Kunskapscompaniets gymnasieskola, pekar på att skolan har många kvinnliga lärare på programmet, men tror att framför allt transportbranschens försök att få in fler kvinnor i yrket kan ha haft en viss effekt.

– Sen kan vara så att det går från mun till mun så att säga, att det sprider sig bland kompisar. Men det är kul att det går i den riktningen, att vi kan utöka, säger han.

Med lite drygt ett och halv läsår kvar till studenten ser Whilma Fredenklos jobbutsikter redan goda ut.

– Jag har redan ett jobberbjudande, säger hon och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!