Kraftig ökning av saneringar mot vägglöss i Sörmland

Skadedjursbekämparna i länet har fått mer att göra de senaste åren.– Vägglöss har generellt blivit mer motståndskraftiga mot bekämpningsmedel, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Kläder kan vara en källa till vägglöss. Förvara därför aldrig din resväska öppen på golvet eller nära sängen när du är ute och reser. Anticimex rekommenderar att tvätta kläder i 60 grader, eller att lägga misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka.

Kläder kan vara en källa till vägglöss. Förvara därför aldrig din resväska öppen på golvet eller nära sängen när du är ute och reser. Anticimex rekommenderar att tvätta kläder i 60 grader, eller att lägga misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka.

Foto:

Övrigt2019-01-25 04:05

Siffrorna talar sitt tydliga språk. På bara fem år har antalet saneringsuttryckningar i de sörmländska kommunerna ökat med nästan 75 procent, enligt ny statistik från Anticimex.

Under förra året gjordes totalt 817 uttryckningar, jämfört med 212 under 2014. Trenden är tydlig även i landet som helhet.

– Vägglusen är ett skadedjur som har ökat de senaste 10-15 åren. Innan dess var det svårt att hitta dem i vår del av världen. Så från nästan ingenting har de ökat kraftigt, säger Håkan Kjellberg.

Ökningen beror på flera olika faktorer.

– Det är dels resistensproblematiken, att vägglöss generellt sett har blivit mer motståndskraftiga mot bekämpningsmedel. De överlever behandlingarna, säger han.

En annan anledning är att svenskarna generellt har fått det bättre ställt.

– Vi förflyttar oss och reser mer, vilket gör att vägglössen sprider sig via hotellvistelser och resväskor. När man väl får in dem i en bostad ökar spridningsrisken markant även till närliggande lägenheter, säger Håkan Kjellberg.

Skadedjuren gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, gardiner, golvlister, rullstolar, lösa tapeter, böcker och brandvarnare.

De kan även få hjälp på traven att sprida sig.

– Någon kanske får panik och slänger ut sin säng eller dammsugare. Om någon annan då börjar använda den, får den personen in vägglössen i sin bostad. Det kan även ske genom att kompisar sover över hos varandra, säger Håkan Kjellberg.

Vad ska man göra om man är drabbad?

– Du ska ta hjälp. Om du till exempel själv går och köper bekämpningsmedel i butik eller på nätet får du kanske inte rätt produkt. Då kan man sprida till nästa granne, men även utsätta sig själv för fara med gift.

Anticimex använder olika metoder vid sanering.

– Forskningen går framåt med mer miljövänliga produkter. Vi använder numera ofta vattenånga som kokar ihjäl vägglössen kan man säga. Det finns även bekämpningsmedel som torkar ut insekten, säger Håkan Kjellberg.

När vägglöss hittas i bostaden, är det viktigt att direkt anmäla upptäckten.

– Det åligger hyresvärden att sanera och ta reda på vad som krävs för att bli av med dem. Man jämställer ohyra med en vanlig fysisk brist som att det till exempel är för kallt. Hyresvärden har en skyldighet att ta sig an den bristen, säger Carl Henrik Lindmark, jurist på Hyresgästföreningen.

Täcker hemförsäkringen ersättningsboende när man inte kan sova hemma på grund av sanering?

– Nej. Det finns ingen laglig skyldighet för hyresvärden att erbjuda sovplats till följd av ohyra. Man ska i alla fall inte betala full hyra, säger han.

Vissa försäkringsbolag har specifika försäkringar som är specialiserade på just skadedjur.

– Ersättning för sanering av skadedjur finns faktiskt inte i någon hemförsäkring, det ligger bara i villaförsäkringarna. Dessutom är det inte säkert att alla villaförsäkringar sanerar just vägglöss. Det finns ju en massa olika skadedjur man kan drabbas av och villaförsäkringarna räknar upp lite olika vad de vill sanera, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Fakta: Vägglöss

Vägglusen (Cimex lectularius) är stor som en äppelkärna, 4–5 mm.

Honan lägger 1–5 ägg om dagen. När vägglusen kläcks efter 1-2 veckor kan den börja suga blod direkt.

En tom vägglus är genomskinlig medan den blir rödbrun när den sugit blod. I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka.

Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Andra ställen den kan finnas på är bakom golvlister och lösa tapeter eller i förvaringsaskar och böcker.

Tips för att slippa vägglöss:

Var vaksam när du tar hem begagnade möbler. Förvara aldrig din resväska öppen på golvet eller nära sängen när du är ute och reser. Ta inte in resväskan direkt när du kommer hem. Tvätta kläder i 60 grader. Lägg misstänkta föremål i frysen (-18°C) i en vecka. Låt inte sängöverkast ligga på golvet.

Fakta: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!