På söndag öppnar den första upplagan av Stallarholmens höstsalong i Galleri Gulan i Mötesplats Stallarholmen. Totalt medverkar 35 olika konstnärer och hantverkare, både proffs och amatörer. Den enda gemensamma nämnaren är att de kommer i från, bor eller har sommarstuga i Stallarholmen.
Annie Wallin öppnade sitt Galleri Gulan i våras. Sedan dess har hon redan hunnit ha tre utställningar. Nu är det dags att sjösätta nästa projekt.
– Jag har länge tänkt att det finns så många kreativa människor i Stallarholmen och att det vore kul om vi kunde visa upp det i en höstsalong.
Eftersom det var första gången och oklart hur många som skulle vilja delta, beslöt Annie Wallin att inte göra någon bedömning av vilka som fick vara med.
Alla som anmält sig och faller in under kriterierna har fått medverka med ett större eller max tre mindre verk i mån av plats.
– Jag hade ingen uppfattning om hur många som kunde vara intresserade, men när deadline hade passerat hade 35 konstnärer anmält sig.
Det mesta som har skickats in är måleri i olika tekniker. Men salongen omfattar också en hel del fotografi, en glaskonstnär, tre keramiker, en träslöjdare och fyra textilkonstnärer/ hantverkare.
– Det var lite det jag var ute efter. Det är kul när olika tekniker, hantverk och material möts. Det brukar bli intressanta utställningar, säger Annie Wallin som själv helst uttrycker sig i textil eller teckning och måleri.
Höstsalongen kommer bara att vara öppen på söndagar, men eftersom den arrangeras i samarbete med Mötesplats och Drömfabriken kommer alla som deltar i olika aktiviteter att kunna ta del av utställningen. Annie Wallin gillar idén om att folk kan få konstupplevelser medan de egentligen sysslar med annat.
– På så sätt når man människor som kanske inte går på konstutställningar, säger hon.
Det var det här jag drömde om när jag drog igång salongen, men jag kunde aldrig tro att det skulle bli verklighet!
Annie Wallin
Hon hoppas att Stallarholmens höstsalong ska bli en bra upplevelse både för publik och medverkande. Några av konstnärerna och hantverkarna har aldrig visat sina verk offentligt förut.
– Det är så häftigt att våga ta steget och visa något du har skapat. Det är så kul att få respons från en publik. Det boostar verkligen ens självförtroende att göra något sådant.
Den stora mängden ansökningar från konstnärerna är ett otvetydigt tecken på att Stallarholmen är en kreativ plats, säger Annie Wallin.
– Och att det finns ett behov av en salong. Fler har hört av sig efter att anmälningstiden gick ut, så jag har redan tre konstnärer på väntelista till nästa år.
– Det var det här jag drömde om när jag drog igång salongen, men jag kunde aldrig tro att det skulle bli verklighet! säger Annie Wallin.