Den gångna veckan har staten anordnat krisberedskapsvecka. I Flens kommun har Frivilliga Resursgruppen, FRG, Civilförsvarsförbundet och Frivilliga automobilkåren åkt runt på fyra orter i kommunen och informerat människor. De har talat utifrån broschyren "Om krisen eller kriget kommer" och berättat om hur man hittar skyddsrum. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s hemsida finns information om skyddsrum i hela Sverige.
När det gäller att klara sig vid en kris är det inte alla som är förberedda och vet vad de ska göra.
– Folk vet inte vad de ska göra om elen går. Från årskurs sju och uppåt är man beroende av el och telefoner. När jag frågar ungdomar hur de ska få information vid en kris så säger de att de kollar på Facebook. Om Facebook inte fungerar så googlar de. Men då frågar jag vad de gör om mobilnätet ligger nere, säger Angelica Vadén, som representerar både FRG och förbundet.
Att man bör ha en radio som går på batteri hemma är det inte alla som tänker på i dag enligt henne.
Frivilliga resursgruppen jobbar på uppdrag av kommunen i krissituation när kommunen inte har resurser själv. I FRG i Flen finns det gott om ungdomar. Medelåldern hos de 60 medlemmarna är 35,8 år. Tillsammans pratar de inte mindre än 15 språk. FRG:s ordförande i Flen, Lisbeth Brevig, har mycket medvetet rekryterat unga och människor som kan tala olika språk. På så sätt har Flens kommun genom FRG än ovärderlig resurs när kommunen vid kris behöver få ut information till invånare som talar olika språk.
Under veckan som gick har Lisbeth Brevig från FRG och Civilförsvarsförbundet även talat med 350 skolelever.
Hans Linke, Frivilliga automobilkåren i Södermanland har varit med och informerat på orterna i kommunen. Däremot hoppas även han ett annat år att kunna besöka skolor och informera.
Har du under veckan lyckats locka nya medlemmar till Frivilliga automobilkåren?
– Det vet jag först senare men de jag har pratat med är intresserade, säger Hans Linke.
Frivilliga automobilkåren utbildar förare och operatörer, kör specialtransport i terräng och placerar ut reservaggregat.
Lisbeth Brevig är nöjd med krisberedskapsveckan.
– Det bästa med veckan är att vi frivilliga försvarsorganisationer har hittat varandra. Vi stöttar varandra för att kunna hjälpa andra, säger hon.