Kritik mot nya campus på högskolan extra möte insatt

Skarp kritik har riktats mot ledningen för Mälardalens högskola av anställda. De planerade öppna arbetsplatserna på nya campus kommer leda till försämrad arbetsmiljö och sluta i katastrof, menar de.

Övrigt2016-10-08 04:05

– Det är som en fars, fast det är inte roligt, säger professorn Eva Sundgren, en av dem som skrivit under en debattartikel som publicerades i Eskilstuna-Kuriren på torsdagen.

Problemet handlar om arbetsmiljön i den nya byggnad som planeras. I stället för traditionella arbetsrum för de anställda så kommer den nya byggandes satsa på olika gemensamma "zoner" – utan fasta arbetsplatser.

Ett allvarligt feltänk, menar artikelförfattarna, och Eva Sundgren lyfter att det inte bara är de 53 från Akademin för utbildning, kultur och kommunikation som skrivit på som tycker så, utan att de representerar merparten av de anställda vid MDH.

– Jag har inte träffat någon som inte tycker det här blir tokigt, säger Eva Sundgren.

Även facket var emot det inriktningsbeslut som nu har antagits men Mälardalens högskola valde ändå att gå vidare med planen.

– Ledningen och den styrgrupp som är tillsatt anser att det här är ett framtidsinriktat beslut och står bakom det. Det är viktigt i en sådan här process att man är klar och tydlig med det. Men vi tar fortfarande till oss de synpunkter som kommer in, säger Pia Lindberg, akademichef på Mälardalens högskola.

Under torsdagen deltog skolans nya rektor Paul Pettersson i ett möte där han tillsammans med Pia Lindberg mötte kritiken från de anställda.

– Vi tar deras oro på djupaste allvar. Anser man att det här är ett felaktigt beslut känner man antagligen att man inte blir lyssnad på för att vi inte river upp beslutet. Vi anser dock att vi lyssnar och tar till oss de synpunkter som framkommer även om vi står fast vid det inriktningsbeslut som fattats, säger Pia Lindberg.

– Det är ju väldigt förminskande, att säga att de tar oron på allvar och samtidigt bara köra på. Vi har fått diskutera men det är aldrig någon som brytt sig om vad vi har tyckt och sagt. Varför hålla på att diskutera år efter år, när det redan är bestämt, säger Eva Sundgren.

I dokument från Högskolans egna workshops om den nya arbetsmiljön framkommer att anställda har lyft en rad problem. Bland annat vart arbetsmaterial ska förvaras och hur man ska kunna arbeta med sekretessbelagt material i en öppen miljö.

"Många såg det som svårt att förena det egna arbetet med ett aktivitetsbaserat arbetssätt", står det i en rapport. Det verkar dock inte vara något att oroa sig för: "Nuvarande arbetssätt kan inte appliceras i den nya byggnaden." förtydligar rapporten strax därefter.

På Malmö högskola har en liknande omorganisering, med fria arbetsytor i stället för fasta arbetsplatser lett till en allvarlig kris och problem med arbetsmiljön. Det är något som Pia Lindberg är medveten och enligt henne är det något som de kontinuerligt tittar på.

– Vi har täta kontakter med Malmö och försöker på olika sätt lära av deras erfarenheter, undvika att göra samma misstag och falla i samma gropar, säger Pia Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!