Det var hösten 2017 som händelsen med den sjuka katten ägde rum i Eskilstuna.
Ungefär ett år senare, i oktober förra året åtalades kvinnan för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.
Av förundersökningen framgick att kvinnan flera gånger hade uppsökt veterinär för att katten inte mådde bra. Veterinärerna ville att hon skulle komma på nya kontroller och återbesök med katten, men de var inte alltid överens om kattens tillstånd och behov.
Vid ett besök i slutet av november 2017 fick kvinnan ett ultimatum av veterinären. Den kraftigt avmagrade, svårt sjuka och döende katten måste avlivas omedelbart. Veterinären försökte förklara för kvinnan att det inte längre fanns någon behandling för katten och förklarade att den måste avlivas för att slippa plågorna.
Men kvinnan vägrade, det blev diskussioner och kvinnan förklarade att hon hellre ville att katten skulle självdö hemma. Veterinären förklarade att om de inte fick avliva katten inom en timme så skulle kvinnan anmälas.
Strax efteråt, i ett obevakat ögonblick, tog kvinnan med sig katten därifrån och försvann ut genom dörren.
Någon timme senare skrev den ansvariga veterinären till länsveterinären, berättade vad som hänt, anmälde kvinnan och vädjade om hjälp. Dagen efter, vid ett hembesök hos kvinnan, visade det sig att farhågorna hade besannats. Katten låg död i hemmet.
Strax efteråt skickade länsstyrelsen in en åtalsanmälan till åklagarkammaren där kvinnan anmäldes för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.
Polisen genomförde efter detta ett antal förhör med alla inblandade. Kvinnan menade att hon inte gjort något fel utan sa att hon hade vårdat katten som man skulle. Hon hade inget förtroende för veterinärkliniken hon hade uppsökt, utan ville ta med katten till andra veterinärer för en dubbelkontroll.
Av domen framgår att både kvinnan och de vittnen som har hörts har haft ungefär samma versioner att berätta för tingsrättens ledamöter, som för polisen.
En av de djurskyddshandläggare som kom hem till kvinnan efter att veterinären hade slagit larm, och hittade katten död, vittnade om i vilket dåligt skick katten var. Katten var bara skinn och ben. Alla ben i kattens kropp, ryggrad och lårben, kändes tydligt och det var uppenbart att katten inte hade mått bra, sa handläggaren bland annat.
Efter att ha lyssnat på alla inblandade konstaterar tingsrätten att kvinnans beslut att inte låta avliva katten omgående har förlängt kattens lidande på ett otillbörligt sätt. Det har inte varit befogat att ta katten från kliniken för en förnyad bedömning av en annan veterinär.
Katten var gravt avmagrad med en stor förlust av kroppsfett och muskelmassa och kvinnan såg ändå inte till att katten fick nödvändig vård, eller avlivning, skriver tingsrätten. "Genom att göra så har kvinnan förfarit grovt oaktsamt" och katten har utsatts för ett onödigt lidande, skriver tingsrätten.
Tingsrätten dömer henne för djurplågeri under en period av knappt två veckor i november 2017.
Påföljd: 80 dagsböter á 50 kronor, totalt 4 000 kronor,