På fredagen var det Internationella kvinnodagen, som uppmärksammades med evenemang på kulturhuset Ängeln/biblioteket.
– Säg inte grattis på kvinnodagen, säg "kampen går vidare", sa Jenny Skarstedt, i sitt tacktal till Katrineholms-Vingåkers Zontaklubb, som tilldelat henne sitt årliga stipendium.
Eftermiddagen inleddes med fackeltåg i snöglopp och vindar som ville blåsa ut facklorna till biblioteket, där Maria Evald, processledare i jämställdhet i kommunen hälsade välkomna. Flera föreningar var på plats: som kvinno- och tjejjouren Miranda, Zonta, kulturföreningen Fogelstad och Aktiva kvinnor.
– I år uppmärksammar vi att det är 100 år sedan den allmänna rösträtten infördes. Jag tycker att det är superviktigt att inte glömma bort kvinnodagen. Det är mycket kvar att göra, säger Julian Yderbo, programkoordinatör på Ängeln.
Marie Hillblom, tidigare chefredaktör för Katrineholms-Kuriren, talade från scen med utgångspunkt från sin mormor Theres, född 1914.
– Visst har mycket hänt med jämställdheten, men mycket återstår. Bland annat syns kvinnor bara i en tredjedel av alla artiklar och reportage i tidningar, och det gäller även Katrineholms-Kuriren, sa hon.
Marie Hillblom kom också in på den hundraåriga rösträtten, som är självklar i dag. När mormor Theres föddes var den inte ens införd än. När mormor Theres fick sitt första barn 1946, Marie Hillbloms mamma, inrättades FN:s kvinnokommission.
– Vägen till förändring är lång, steget tillbaka kort, konstaterade Marie Hillblom och uppmärksammade därpå kvinnodagen med att avfyra en kanon fylld med guldpapper, en kanon för jämställdheten.
Därefter var det dags för stipendieutdelningar. Kulturföreningen Fogelstad uppmärksammade Frida Svantesson, högstadieelev från Nyköping, som ordnat ett fackeltåg på Förintelsens minnesdag. Jenny Skarstedt från Ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm fick Katrineholms-Vingåkers Zontaklubbs stipendie, för sitt arbete med unga, jämställdhet och integration.
Musikgruppen Yellow shades från Åsa folkhögskola uppträdde och det blev också dans.