Kvinnojour efterlyser markeringar från män

Våld mot kvinnor förekommer i hela samhället. För att verkligen avskaffa detta våld, vilket lördagen den 25 bär en förhoppning om, tror kvinnojouren Malvas ordförarduo att manliga förebilder är en väg.

Den 3 december klockan 12–15 är det julmarknad i Thuleparken, och kvinnojouren Malva finns på plats för att dela ut gåvor och information till kvinnliga besökare. I presentpåsarna finns bland annat kontaktuppgifter till jouren, i händelse av att kvinnor har ett behov av hjälp eller stöd.

Den 3 december klockan 12–15 är det julmarknad i Thuleparken, och kvinnojouren Malva finns på plats för att dela ut gåvor och information till kvinnliga besökare. I presentpåsarna finns bland annat kontaktuppgifter till jouren, i händelse av att kvinnor har ett behov av hjälp eller stöd.

Foto:

Övrigt2017-11-19 10:11

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor uppmärksammades på lördagen. Samtidigt är det en tid av framför allt kvinnliga berättelser om ofredanden och övergrepp från i huvudsak män, i såväl det privata som det offentliga. Den patriarkala samhällsstrukturen har förts på tal runt frukostbord och på fikaraster – något av det viktigaste som #metoo och efterföljande upprop har bidragit till, anser Malin Uddin som är en av kvinnojouren Malvas två ordföranden.

‒Det kan inte ha undgått någon nu när frågan har lyfts under så lång tid och på många olika sätt. Det har skapat ett uppvaknande, säger hon.

Jenny Priebe, föreningens andra ordförande, understryker att samhällsförändringar inte sker av sig själva – och hoppas att frågan som nu är i allas medvetanden inte glöms bort när hashtaggarna försvinner ur sociala medieflöden.

‒För att ändra strukturer krävs att man jobbar aktivt och vi alla har ett ansvar för förändringen. De män som nu lyfts upp i media, eller de män som kvinnorna vi hjälper har utsatts för, utgör en minoritet. De allra flesta män är snälla, kloka, trygga i sin mansroll och har nära relationer. Jag önskar att de männen tog mer plats, och tydligt markerade mot det normöverskridande beteendet som finns på jobbet, inom föreningsliv, på fester eller andra sociala sammanhang. Det är en del i att få till en förändring, säger Jenny Priebe.

Hon menar att den som inte vill eller vågar säga ifrån verbalt kan visa sin ståndpunkt genom kroppsspråk eller attityd.

‒Allt för ofta hör vi "han är ju som han är" om män med skev kvinnosyn. Det är dags att säga ifrån nu

Malin Uddin, ordförande kvinnojouren Malva

‒Det finns en så tydlig maskulinitetsnorm, män har förställningar av hur de ska vara, och jag tror att det är det som gör att inte alla män markerar mot det här beteendet. Det är viktigt att även vi kvinnor pratar om vad vi anser att manlighet är, säger Jenny Priebe.

Mäns våld mot kvinnor är komplext, påminner duon. Det kan vara såväl fysiskt som psykiskt, omfatta allt från kränkningar till dödligt våld och det finns i hela samhället.

‒Allt för ofta hör vi "han är ju som han är" om män med skev kvinnosyn. Det är dags att säga ifrån nu, säger Malin Uddin.

Kvinnojouren har 1,5 heltidsanställd och ett tiotal aktiva volontärer, som arbetar för att ge skydd och stöd åt kvinnor i Flens kommun. Föreningen har två lägenheter som kvinnor får bo i under akuta lägen. Malva har också i uppdrag att arbeta förebyggande genom information och diskussion.

FN-dag belyser våld mot kvinnor

Kvinnorättsaktivister har uppmärksammat den 25 november som en dag mot våld sedan 1981, för att minnas tre kvinnor som mördades i sin kamp.

1999 utsåg FN:s generalförsamling den 25 november till den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som en påminnelse om den deklaration om saken som antogs 1993.

Källa: un.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!