Tv-serien Fröken Frimans krig har gjort succé på tv. Serien är baserad på Eva Kaijsers och Monika Björks bok om Svenska hem.
Under onsdagen var Eva Kaijser på besök hos SPF Flensbygden och berättade om de verkliga kvinnorna som är förebilder till tv-serien. Framförallt berättade hon om Anna Whitlock, som var inspirationen till karaktären Dagmar Friman.
Anna Whitlock föddes 1852 och hade ett stort engagemang för att förbättra kvinnors situation. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och var ordförande i LKPR, landsföreningen för kvinnors politiska rösträtt. 1904 åkte hon till England, där hon träffade och inspirerades av suffragetterna. Vid den här tiden var kvaliteten på maten ett stort problem i Stockholm och många barn dog på grund av dålig mat.
‒I England stötte hon också på kooperationen. Hon såg det som ett sätt att få bättre mat, och hon såg det som en möjlighet för kvinnor att samarbeta och starta ett eget företag. Anna Whitlock åkte hem och samlade ett antal kvinnor som hon trodde skulle kunna vara med och göra det här. Både Ellen Key och Selma Lagerlöf var med från början, berättar Eva Kaijser.
Eftersom alla medlemmarna var kvinnor så fick bara kvinnor handla i affären
Hemma i Sverige tyckte en del av kvinnorna att män skulle få vara med i kooperationen, men Anna Whitlock stod fast vid sin idé om att starta ett kooperativ bara för kvinnor. Kooperativet fick namnet Svenska hem.
‒Anna sa att om en man får var med så kommer han att bli ordförande. Det blev i stället en helt kvinnlig butik. Eftersom alla medlemmarna var kvinnor så fick bara kvinnor handla i affären. Ambitionen var också att utbilda kvinnor. De hade kvinnliga föreståndare, något som var ovanligt då. Personalen bestod bara av kvinnor, förutom några springpojkar.
Svenska hem stötte på problem när manliga handlare skickade brev till alla grossister där de meddelade att de övriga matbutikerna skulle sluta köpa in varor från de grossister som sålde till Svenska hem.
‒De hade en butik, anställda och många medlemmar, men de kunde inte öppna eftersom de inte hade några varor. Panik utbröt, men de tog hjälp av en bulvan som köpte varor för deras räkning, berättar Eva Kaijser.
Inom två år hade kvinnornas butiker bytt namn och de kvinnliga föreståndarna ersatts av manliga
Svenska hem var Sveriges största konsumentförening med 3500 medlemmar. Trots framgångarna hamnade Svenska hem i glömska, efter att de gick ihop med Konsum Stockholm som drevs av Albin Johansson.
‒Kvinnorna var tveksamma och Anna tyckte inte att de skulle gå ihop med en man. Men de var trötta, de hade hunnit bli äldre och de hade röstkampen och mycket annat, så de gick ihop med Konsum Stockholm. Inom två år hade kvinnornas butiker bytt namn och de kvinnliga föreståndarna ersatts av manliga.
Först kring 90-talets början kom historien om Svenska hem återigen upp till ytan.
‒En ung bibliotekarie började gräva om det och skrev en pamflett. Jag gjorde ett radioprogram i början av 90-talet och tänkte att många skulle tycka att det var intressant, men så var det inte. Några år senare tog jag och Monika Björk ledigt och sökte stipendier för att skriva den första boken om Svenska hem. Vi gick med den till TV, men sedan dröjde det ganska länge. Vi skrev de första avsnitten och sedan tog tv över och det blev serien "Fröken Frimans krig".
Eva Kaijser beskriver resan fram till tv-seriens start 2013:
‒2005 kom boken, sedan låg historien som en puppa fram till 2013 då den flög iväg som en fjäril.