Kyrkan vill inte att skolan flyttas: "Det är nästan ett dödsslag för kyrkbyn"

Att Kyrkskolan nu ligger på kyrkans mark har förts fram i utredningen om skolans framtida placering. Men enligt representanter för kyrkorådet är det inget problem. Kommunen betalar i dag bara en symbolisk summa i arrende för marken och har inte ens frågat Mellösa församling om kommunen får köpa marken.

Lena Karlsson, kyrkomusiker och Bertil Andersson, Hans Andersson och Jukka Laari, kyrkorådet, vill att kyrkans samarbete med skolan ska kunna fortsätta.

Lena Karlsson, kyrkomusiker och Bertil Andersson, Hans Andersson och Jukka Laari, kyrkorådet, vill att kyrkans samarbete med skolan ska kunna fortsätta.

Foto:

Övrigt2018-03-03 10:00

Redan år 1864 fattades det beslut om att en skolbyggnad skulle byggas där Kyrkskolan finns i dag. Byggnaden finns kvar och är nu elevernas slöjdsal. Den stora skolbyggnaden uppfördes sedan 1930.

Men nu kan den långa traditionen av att ha en skola i den gamla kyrkbyn i Mellösa vara över. Som tidningen tidigare har berättat vill politiker i barn- och utbildningsnämnden att skolan får nya lokaler vid Tomtebo förskola. Bakgrunden är att dagens skollokaler inte är ändamålsenliga.

I kommunens utredning där alternativen Tomtebo förskola och nuvarande placering ställs mot varandra, framförs bland annat att skolan i dag ligger inom ett område klassat som riksintresse för kulturmiljö. Därför skulle det antagligen behövas en ny detaljplan om den gamla skolan ska byggas ut. I utredningen står det också att skolan ligger på ofri grund.

Det är Mellösa församling som äger marken. Fast kommunen betalar bara 5 000 kronor om året i arrende för hela skolområdet, något som representanter från kyrkorådet kallar en symbolisk summa.

– Vi har inte brytt oss om att höja arrendet för att vi har värnat skolan, säger Bertil Andersson, ledamot i kyrkorådet.

Kommunen har enligt kyrkorådet aldrig, inte ens då skolan var nedläggningshotad, frågat om kommunen får köpa marken.

– Det borde kommunen ha gjort nu när man har utrett var skolan ska ligga, säger Hans Andersson, suppleant i kyrkorådet.

Hur skulle kyrkan ställa sig till att sälja marken?

– Om vi säljer marken ska skolan ligga där, säger Bertil Andersson.

– Jag tror inte att kyrkorådet och kyrkofullmäktige har något emot att sälja, säger Hans Andersson.

I dag har skolan och Mellösa församling ett nära samarbete. Både vid jul och vid sommar hålls skolavslutningar i kyrkan. På vintern tågar eleverna med facklor från skolan till kyrkan och vid sommaravslutningen tågar de med svenska flaggor. Kyrkans personal går varje vecka till skolan och hämtar de barn som går på kyrkans körer och minior- och juniorverksamhet.

– Hur vi ska lösa det om skolan flyttas vet jag inte. Men det är oviktigt för kommunen för det här är mjuka värden, säger Lena Karlsson, kyrkomusiker.

– Det är nästan ett dödsslag för kyrkbyn. Det liv vi har haft här det kommer att falla, säger Jukka Laari, kyrkoherde och ledamot i kyrkorådet.

– Man förstör hela kulturen med Mellösa kyrkby. Det är många som säger att det inte finns så många sådana här platser i Sverige, säger Bertil Andersson.

Lena Karlsson tycker också att det är synd att barnens skolmiljö försvinner.

– På sommaren går barnen ned till sjön och badar med fritids och på vintern har de en pulkabacke vid skolan.

Kan ni inte i någon del förstå politikernas resonemang att det är lättare att bygga på kommunens egen mark som är detaljplanerad?

– Nej, inte med den miljön som finns här. Det blir bara mindre och mindre skolgårdar om man tittar på hur det ser ut när det byggs nya skolor, säger Lena Karlsson.

LÄS MER ► Föräldrar saknar information och dialog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!