Låga vattennivåer oroar båtfolket

De låga vattennivåerna i Hjälmaren har fått representanter för båtklubbar att anmäla Hjälmarens vattenförbund för brott mot vattendomen då ett flertal båtar skadats efter grundstötningar.‒De släpper ut för mycket vatten i Hyndevadsdammen, säger Thomas Källman från Hjälmarens Båtförbund.Men uppgifterna tillbakavisas av vattenförbundet.

Här vid Hyndevadsdammen i Skogstorp regleras vattennivån i Hjälmaren genom utflödet till Mälaren.

Här vid Hyndevadsdammen i Skogstorp regleras vattennivån i Hjälmaren genom utflödet till Mälaren.

Foto:

Övrigt2017-02-15 20:00

Sveriges fjärde största sjö, Hjälmaren, är tämligen grund med ett medeldjup på drygt sex meter. Vattennivån bestäms genom en vattendom från 1988 och regleringen till utflödet i Mälaren sker vid Hyndevadsdammen i Skogstorp.

[map type="google-maps" lat="59.322418456622536" long="16.46653175354004" zoom="14" view_type="roadmap" marker="false"]

Enligt vattendomen får inte vattennivån vara lägre än 21,62 meter över havet vid mätstationerna i Hampetorp och Notholmen. När den nivån nås får inte avtappningen vid Hyndevadsdammen vara större än tre kubikmeter per sekund. Men enligt Thomas Källman släpps betydligt mer vatten ut än så och därför har en anmälan gjorts om brott mot vattendomen.

‒De ansvariga vid Hjälmarens vattenförbund hävdar att de stängt luckorna men det rinner ut betydligt mer vatten än vad man får släppa ut.

Det låga vattenståndet i Hjälmaren får konsekvenser för sjöfarten, hävdar Thomas Källman.

‒Flera av våra medlemmar har drabbats hårt av grundstötningar och bottenskador med stora kostnader som följd. Och det beror på att vattendomen inte följs.

I Hjälmaren finns ett antal passagerarbåtar i kommersiell trafik som riskerar att tvingas ställa in sommarens turer, uppger Thomas Källman.

‒De kan inte gå in till hamnarna och hämta folk. Vi har bland annat en populär tur som kallas räkbåten som gör hundra turer per säsong. De kommer inte att kunna köra som det är nu.

I förbundets anmälan hänvisar man till en inspektionsrapport som dykare gjorde av de 36 dammluckorna 2014. Dykarna kunde konstatera att endast en lucka var tät. Resten hade glipor på mellan fem och 50 centimeter, ofta orsakat av att de nedersta brädorna var trasiga eller hade lossnat.

Ordföranden i Hjälmarens vattenförbund, Björn Larsson, tillbakavisar anklagelsen om att man inte följer vattendomen.

‒Alla luckor är servade och tätade. Bottenbrädor i dammen har bytts ut och luckorna har justerats. När de är stängda håller vi utsläppen på miniminivån, säger han och hänvisar till flödesrapporterna från kraftverken nedströms.

Enligt Björn Larsson har dammen varit stängd sedan den 10 juli i somras.

‒Vi släpper bara ut de tre kubikmeter i sekunden som vi måste för att få omsättning på vattnet i Eskilstunaån. Om vi inte gör det blir ån ett illaluktande dike.

Att Hjälmarens vattenstånd är lågt orsakas helt av meteorologiska faktorer och har inget med regleringen vid dammen att göra, hävdar han.

‒När det är en varm sommardag dunstar det 30 kubikmeter i sekunden. Det motsvarar en sänkning av vattenståndet med en centimeter per dygn.

I ett försök att lösa konflikten med båtfolket kommer Björn Larsson att åka till Örebro den 7 mars.

‒Jag ska träffa de här arga båtägarna och företrädare för yrkestrafiken för att lyssna på vad det är för anmärkningar de har. Men det är lätt att blanda ihop begreppen och vi håller oss till regelverket i vattendomen.

Den anmälan som gjorts om brott mot vattendomen hanteras av Eskilstuna kommuns miljökontor.

‒Vi ser inte att det finns något vi kan göra, säger miljöinspektör Peter Jensen-Urstad.

Eskilstuna kommun är tillsynsmyndighet för Hyndevadsdammen och Peter Jensen-Urstad, miljöinspektör på Eskilstuna kommun, är den som handlägger ärendet. Han var nyligen på plats vid dammen för en inspektion.

‒Vad vi kan se håller man minimitappningen på tre kubikmeter per sekund. Att vattenståndet i Hjälmaren är lågt beror på en torr sommar och en torr höst. Tillrinningen är låg helt enkelt. Vi ser inte att det finns något vi kan göra, säger han.

Nästa steg för hans del är att stämma av flödesmätningen med SMHI:s uppgifter och sen skriva en inspektionsrapport.

‒Kontrollen av flöden och nivåer är SMHI:s ansvar. Om de är nöjda med uppgifterna så får jag också vara det. Om båtfolket vill kan de få ett överklagningsbart beslut och då är det upp till länsstyrelsen att avgöra om de är att betrakta som en part i målet.

Vad gäller båtägarnas problem med grunt vatten finns det en aspekt som Peter Jensen-Urstad vill lyfta fram och som inte har med vattenregleringen att göra.

‒Farlederna i Hjälmaren har grundat upp och de behöver muddras. Det har man diskuterat i flera år utan att något gjorts.

Hyndevadsdammen

Hyndevadsdammen reglerar vattennivån mellan Hjälmaren och Mälaren. Dammen byggdes på 1880-talet och ägs i dag av Hjälmarens vattenförbund. Vid Hyndevadsdammen finns 36 dammluckor. När samtliga luckor är helt öppna forsar 100 kubikmeter vatten i sekunden genom dammen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!