”Lägg korten på bordet”

Hon startade sitt yrkesliv på ett behandlingshem för psykiskt sjuka barn utanför New York på 60-talet. Nu har hon jobbat som familjerådgivare i Eskilstuna i över 30 år. I början av året gick Gerd Börjesson i pension.
– Jag kommer sakna att tänka ”hur sjutton ska det här bli?”, säger hon.

Övrigt2012-02-15 06:17

Efter att ha tagit examen på Socialhögskolan i Lund fick Gerd Börjesson ett stipendium och åkte över Atlanten för att jobba. Då var hon 24 år gammal och året var 1969.

– Att komma till USA var starkt och omskakande. Det var just i svallvågorna efter morden på Martin Luther King och John F Kennedy och alla demonstrationer kring Vietnamkriget, säger Gerd Börjesson.

Hon arbetade på ett behandlingshem för psykiskt sjuka barn i åldrarna 7 till 15 år. Den privata institutionen låg strax utanför New York.

– Jag bjöds generöst in att bo och leva med barn, institutionsföräldrar och många fler ur personalen. Erfarenheterna därifrån ledde förmodligen till att jag sökte mig till barn- och ungdomspsykiatrin när jag kom tillbaka till Sverige efter ett år.

Gerd Börjesson jobbade inom barnpsykiatrin i Eskilstuna i tio år. Därefter började hon på familjerådgivningen i Eskilstuna, som också inneburit arbete i Flen och Katrineholm - och nu har hon avslutat drygt 30 år som rådgivare.

– Mina bästa ögonblick har varit när par lyckas se på både sig själva och varandra med ökad förståelse. Så att de kan gå vidare på ett annat sätt. Jag kommer att sakna alla mänskliga möten.

– Variationerna är lika många som antalet par vi möter. Det är utmanande. Varje par är unikt, arbetet blir verkligen inte tråkigt!

Att hitta en bakgrund till bekymren och föra in en annan nivå i samtalet är enligt Gerd Börjesson en viktig uppgift som familjerådgivare. Målet är ofta att nå reflektion.

– Det är inte alltid vad vi kommer fram till som är det viktigaste - i stället kan det vara att gå från konfrontation till reflektion. För att komma dit behövs tid, respekt och en trygg omgivning. Man måste kunna lita på varandra i samtalsrummet.

Gerd Börjesson säger att det är svårt att ge råd till familjer, eftersom alla är så olika. Men hon tycker att det är viktigt att inte backa för svåra känslor, och inte heller för goda känslor.

– Det är viktigt att lyssna aktivt på varandra och dela med sig av sina tankar, känslor och drömmar. Det kan öppna upp mycket. Sätt er ner, ta varandra på allvar och lägg korten på bordet. Allt går egentligen tillbaka till att vi vill bli förstådda och älskade.

Att par hamnar i bekymmer är enligt Gerd Börjesson inte så konstigt.

– Först lever man med sina föräldrar och anpassar sig efter dem. Man får en erfarenhetsvärld. Sedan träffar man någon med en annan erfarenhetsvärld som man ska leva med - och världarna krockar ibland! Men det är också utvecklande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om