Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik för flickor som är födda år 2004 och 2005 och som har fått minst en dos vaccin är cirka 80 procent av flickorna vaccinerade mot HPV.
I Sörmland visar statistiken att 73, 5 procent av flickor födda 2004 hade fått minst en dos, och att 80, 3 procent av flickorna födda 2005 fått minst en dos.
– Det kan förstås bli bättre och vi måste bli bättre på att förklara varför det är viktigt att vaccinera sig tidigt mot HPV, säger Helena Hervius Askling men tillägger att registreringssystemet inte heller är heltäckande i alla kommuner, vilket kan vara en förklaring till de lägre siffrorna i länet.
– Det är en jätteviktig folkhälsoinsats och det finns inga kända allvarliga biverkningar. Jag skulle gärna vilja se att fler flickor fick vaccinet, fortsätter hon.
Hon tillägger att moderna vaccin genomgår enorma säkerhetskontroller.
– Det är bättre ju tidigare i livet man får HPV-vaccinet. Man måste respektera att människor kan känna sig skeptiska, men jag tycker det är sorgligt att, när man har ett vaccin som skyddar mot cancer som är svår att upptäcka och som kan vara dödlig, alla barn inte får skyddet.
Vaccin mot HPV-virus ingår sedan 2010 i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet och erbjuds till flickor i årskurs fem eller sex.
Att inte alla flickor som erbjuds vaccinet tar det kan till viss del ha att göra med att budskapet om vaccinets betydelse och vikt inte nått fram.
Till viss del tror Helena Hervius Askling också att funderingar hos föräldrar inför vaccinationen, kan handla om att det är svårt att göra en koppling mellan vaccin och effekt.
– Man vaccinerar mot något som förs över tidigt i livet sexuellt och ger en cancer som är ovanlig och drabbar en i 40-årsåldern. Den kopplingen kan vara svår då.
De allra flesta föräldrar i Sverige vaccinerar sina barn, men just att det finns de som inte gör det har gjort att frågan om vaccinationstvång hamnat på riksdagens bord.
Bland annat har Moderaterna motionerat om detta, bland annat med hänvisning till att flera andra länder, som Italien, Tyskland och Frankrike valt att göra sina grundläggande vaccinationsprogram obligatoriska.
Men det tror Helena Hervius Askling är en dålig idé. Hon ser snarare en klar koppling mellan god vaccinationstäckning och frivillighet.
– Vi ser att vi har en av världens bästa vaccinationstäckning för barnvaccinationsprogrammet, med stort förtroende från, frivillighet och eget ställningstagande från föräldrar och ett idogt arbete som barnhälsovården gör.
Förtroendet mellan föräldrar och personal är något att vara väldigt rädd om, menar Helena Hervius Askling.
– Det är jätteviktigt att vi behåller det. Jag ser absolut inte att obligatorisk vaccinering skulle hjälpa till på något sätt. Man måste få välja själv och men också förstå vad man tackar nej till och vad det innebär, om man tackar nej, säger hon.