Läkaren: "Jag såg svåra, brutala situationer"

"Hur kan man få eleverna att berätta?". Den frågan ställde sig distriktsläkaren Kaj Possler under sin tid som skolläkare i Flens kommun och sedan dess har han funderat på svaret. Nu har han skrivit ner vad han kommit fram till.

Kaj hoppas förslagen kan väcka intresse hos någon som vill ta det vidare.

Kaj hoppas förslagen kan väcka intresse hos någon som vill ta det vidare.

Foto:

Övrigt2018-11-17 06:03

Kaj Possler är 66 år och jobbar halvtid som distriktsläkare på Vårdcentralen Centrum i Flen och är pensionär på halvtid. För några år sedan jobbade han som skolläkare i Flen och han beskriver situationen där som bedrövlig.

– Jag såg svåra, brutala situationer. Elever som flyr skolan. Unga som far illa berör och det här är något jag funderat mycket på sedan dess, säger han.

En av idéerna som Kaj skriver om är att det borde finnas en "Tyckapp", som han kallar den.

– Det ska vara en app där elever direkt kan rapportera hur de mår och vad de ser. Om man själv inte mår bra kan man rapportera det eller om man ser någon eller något som inte står rätt till, att någon utsätts för mobbning exempelvis. Den enskilda eleven ska identitetsskyddas, men klassens totala resultat ska kunna ses av skolledningen, berättar Kaj.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGa2FqLnBvc3NsZXIlMkZwb3N0cyUyRjE1MDMzODM2MjU5NDkyOCZ3aWR0aD0xMDAlIiB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIzMDYiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSIgYWxsb3c9ImVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSI+PC9pZnJhbWU+"]

Kaj berättar att grunden i det hela är att bygga en gemenskap i klassen. Att elever själva får berätta om sina upplevelser av sin dag och berätta vad de upplever på lektioner och raster.

– Exempelvis så är det vanligt att mobbare inte vet om vad deras handlingar leder till. Om elever i en klass rapporterar att mobbning sker, så kan det infinna sig en stund av självrannsakan hos mobbaren, säger Kaj.

Han lyfter fram vikten av att eleverna snabbt ska kunna rapportera saker och att återkoppling från skolledningen kommer snabbt. Att om appen indikerar att klassen har problem, så ska man kunna utreda det vidare från ledningens sida.

Men det är inte bara app-lösningar som Kaj Possler funderat på. Han nämner flera förslag i sin text. Bland annat om hur fysisk aktivitet bland de unga måste premieras högre.

– Fler idrottslektioner och gärna dans någon gång i veckan, men det viktigaste är att elever bygger upp sin kondition. Att ha bra kondition bygger inte bara kroppen fysiskt för framtiden, utan stärker även själslivet. Studier har visat att träning kan ge en lika effektiv behandling som antidepressiva läkemedel mot depression.

Kaj Possler berättar att han tycker en bra fysisk förmåga ska vara det som blir betygsgrundande i skolan.

– Eleverna skulle kunna få träna i skolan eller hemma, hur de känner passar dem. Och betyget grundar sig sedan på den fysiska förmågan i slutet av terminen, med ett konditionstest exempelvis. God fysisk förmåga ska ge högsta betyg, säger han.

Han har också en idé om hur elever som stannar hemma ska ta sig till skolan och få hjälp.

– Jag kallar det Fristaden, det ska vara en plats i skolan dit man kan gå i stället för att stanna hemma. Där kan man ha personal med god relation till eleverna och som kan hjälpa till med problemen som eleven upplever. Personalen ska vara neutral och ha tillgång till hela skolan, så de kan guida elever rätt. Elever som vistas i Fristaden ska inte få frånvaron rapporterad.

Förslagen som Kaj Possler lägger fram har han jobbat med på fritiden. Han har skickat förslagen till dem båda senaste utbildningsministrarna, Jan Björklund (L) och Gustaf Fridolin (MP). Men Kaj har inte fått något gehör från politikerna. Han hoppas nu att förslagen kan läsas av någon som kan ta det vidare.

– Den här förändringen måste ske längre upp. Och om det kan väcka något som helst intresse för någon, så har jag lyckats", säger Kaj Possler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!