Läkekonst för miljoner

Landstingets konst ska vara en del i den läkande processen. Precis så används den på Mälarsjukhusets nyöppnade Mammoenhet. Men bara att hålla reda på landstingets alla verk är, enligt en nyligen gjord utredning, ”som att skotta snö samtidigt som det snöar”. Pia Rystadius, konsthandläggare på landstinget, arbetar febrilt med att få grepp om all den konst det sörmländska landstinget äger och se till att den används på rätt sätt.

Övrigt2009-04-14 06:30

Det är tre år sedan hon inledde sitt arbete, men än är det långt kvar innan all konst är uppspårad och registrerad.

– Konst är en fantastisk komponent när man jobbar med miljö. Självklart ska landstingets konstinnehav användas så att man som patient känner ”här blir man omhändertagen, här finns kvalitet, kompetens och trygghet”, säger Pia Rystadius. Så fort du besöker ett sjukhus ska du ha möjlighet att uppleva god konst.

Men hittills har landstingets konst alltför sällan utnyttjats på det sättet. I stället har den placerats lite hipp som happ i väntrum och personalutrymmen, flyttats runt vid lokalbyten och ombyggnader – och i vissa fall bara försvunnit. Ibland har den fått sällskap av privata bilder som personalen satt upp. Så ska det inte fungera. Patienter ska mötas av genomtänkta utsmyckningar, inte av kort på sjuksköterskan eller doktorns hundar och barn. Miljöer där patienterna vistas ska prioriteras, framhåller Pia Rystadius

– En offentlig miljö är allas miljö. Du behöver alls inte vara specialintresserad av konst, däremot ska du känna dig väl bemött, slår hon fast.

Framöver ska grundregeln vara att konsten hör till det rum den är placerad i, utan vidare får den inte flyttas. Varje enhetschef bör ha ett uttalat ansvar för att hålla reda på den konst som finns inom den egna verksamheten, så kallad självinventering.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om