Också de allra minsta vingårdarna skulle kunna sälja med viss förtjänst om de slapp gå via monopolföretaget.
”Gårdsförsäljning av vin skapar en ny turistattraktion och näring på den svenska landsbygden” skrev Svenska Vinodlare i sitt remissyttrande på regeringens alkoholutredning tidigare i somras. Det är inte otänkbart att något fler vinintresserade turister skulle ta sig en tur till Skåne, Blekinge, Gotland, eller för den delen Sörmland, om det var möjligt att köpa – inte bara titta på – vin på de svenska vingårdarna.
Men köldtåliga druvsorter till trots är den svenska vinnäringen väldigt liten. Sveriges tillväxt eller landsbygdens utveckling står och faller inte med vingårdarnas omsättning. Ändå, något skulle gårdsförsäljningen kunna betyda. Och varför skulle vi i Sverige förvägras njutningen av lite alkoholdoftande landsbygdsidyll á la Provence? För att priset är för högt.
Hela den svenska restriktiva alkoholpolitiken hotas nämligen av det till synes harmlösa kravet på att få sälja vinflaskor på svenska vingårdar. Om den lilla klicken svenska vinodlare ställs vid sidan av monopolet, finns det inget rimligt svar på varför svenska producenter av andra alkoholhaltiga drycker ska tvingas sälja sina varor genom Systembolaget.
Turistargumentet kan användas av fler. Det är naivt att tro att gårdsförsäljning av vin inte kommer att följas av högljudda krav från ölbryggerier och spritbrännerier – och i förlängningen även från livsmedelskedjor.
Så har vi EU:s konkurrenslagstiftning. Det är osäkert hur EG-domstolen skulle hantera gårdsförsäljningen. Att undanta just svenskt vin från detaljhandelsmonopolet kan komma att betraktas som diskriminering av vinproducenter från andra länder vilket strider mot en av EU:s grundläggande principer. Samtidigt finns det ett liknande undantag i Finland som unionen åtminstone hittills översett med.
Men om regering och riksdag menar allvar med att behålla en restriktiv alkoholpolitik bör de inte äventyra det system som i viss utsträckning bidrar till att hålla nere alkoholkonsumtionen.
I en debattartikel i gårdagens Svenska Dagbladet pekade fyra svenska EU-parlamentariker på ett växande problem med missbruk och alkoholism i Europa. Hundratusentals människor dör varje år i alkoholrelaterade skador enligt kommissionens uppskattning. Större tillgång till alkohol är inte lösningen utan en stor del av problemet.