Längre restid till Stockholm i sommar när getingmidjan renoveras

Nu ska den så kallade getingmidjan söder om Stockholm renoveras. Under sommaren stängs därför järnvägssträckan av för tågtrafik här. Trafikavstängningen kommer att påverka bland andra resenärerna från Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna.

Den aktuella sträckan har två spår och är två kilometer lång. Eftersom getingmidjan är en av Sveriges mest trafikerade sträckor kommer många resenärer, bland annat från Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna, att bli påverkade under renoveringstiden

Den aktuella sträckan har två spår och är två kilometer lång. Eftersom getingmidjan är en av Sveriges mest trafikerade sträckor kommer många resenärer, bland annat från Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna, att bli påverkade under renoveringstiden

Foto:

Övrigt2018-05-08 06:33

Nu ska getingmidjan rustas för framtiden. Alexander Santos, distriktschef på investering Stockholm/Öst, kallar projektet för Sveriges mest nödvändiga. Under måndagen presenterade han och hans kollegor vid Trafikverket hur upprustningen ska gå till.

Under perioden 25 juni klockan 22 till och med den 19 augusti klockan 05.00 kommer inga tåg att passera på sträckan mellan Stockholms central och Stockholms södra, den så kallade getingmidjan.

– Egentligen skulle vi vilja stänga av under fyra-fem månader på raken. Men det får alldeles för stora konsekvenser för våra tågresenärer, säger Alexander Santos.

Istället kommer getingmidjan att stängas av under åtta sommarveckor, även 2019 och 2020.

Orsaken är att järnvägssträckan har nått sin tekniska livslängd.

– Rustar vi den inte kan det innebär stora konsekvenser. Först kommer vi att tvingas sätta ner hastigheten och så småningom stoppa trafiken. Det handlar om en utmattning i konstruktionen, säger Alexander Santos.

Vid tidigare tillfällen har tågtrafiken ersatts med buss. Men så blir inte fallet den här gången.

– Den här gången får resenärerna byta till pendeltåg, säger Kent Sahlberg, projektchef.

Trafikverket räknar med att resorna till Stockholms Central kommer att ta 20-30 minuter längre tid under sommarveckorna.

Resenärer som ska till Stockholms central får byta till pendeltåg vid Flemingsberg eller Stockholm södra.

– Vi jobbar för att bytena ska bli så enkla och smidiga som möjligt, säger Kristina Bjelke, projektledare.

Det innebär bland annat att 440 tillfälliga och tydliga skyltar ska visa resenärerna vägen till bytestågen. 50 informationsvärdar kommer att finnas på plats vid berörda stationer.

– Vi sätter in fler toaletter, fler taxiplatser. Och vi underlättar flödet genom att ta bort papperskorgar, bänkar och sådant som kan störa. Det kan också gälla informationstavlor, fortsätter Kristina Bjelke.

Genom att förbereda resenärerna när de köper biljetter och ombord på tågen, hoppas de också att övergången ska gå smidigt.

Allt ska moderniseras och bytas ut. Den nya konstruktionen ska förlänga den tekniska livslängden med 80 år.

Än så länge finns också plats för fler tåg här.

– Innan man byggde Citybanan gick det 600 tåg om dygnet här. 300 av dem var pendeltåg. I dag går det 300 tåg så det betyder ju att det finns plats för ytterligare 300, säger Kent Sahlberg.

Per-Anders Staav, ordförande i föreningen TIM-pendlare, säger att det är ett mycket tråkigt läge för föreningens medlemmar men att de inte har så mycket att välja mellan.

– Man har inte gjort det underhåll som behövs på getingmidjan så den är på väg att rasa ihop. Att det blir så ofantligt långa avstängningar beror på att man ska komma i kapp med 50 års underhåll. Man har ju varit ute dygnet runt och lappat på den där för att den alls ska fortsätta att fungera.

Förutsatt att det bara finns kapacitet på pendeltågen så är det en överlägsen lösning, tycker Per-Anders Staav.

– Bussarna fastnar ju. Det finns inte plats att köra in hur många bussar som helst vid centralen. Det har vi sett tidigare. Vi tror att restiden blir mer förutsägbar och att det blir en bättre upplevelse.

I dag är det dock också många som jobbar ombord på tågen. Det kan de inte göra på pendeltåget.

– Det blir både ökad restid och mer dötid som man inte kan använda, konstaterar Per-Anders Staav.

Kostnaden för upprustningen beräknas till 3,1 miljarder kronor.

Getingmidjan

1871 byggdes två spår genom Stockholm. Då gick det tio tåg per dygn.

2011 gick det 550 tåg per dygn, fortfarande på två spår.

Den så kallade getingmidjan sträcker sig från Stockholms central till Stockholms södra.

Efter upprustningen kommer getingmidjan att ha samma placering och samma antal spår som den har i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!