– Jag sover bara 3-4 timmar per natt. Så har det alltid varit. Jag behöver tydligen inte mer. Häromkvällen somnade jag runt midnatt och vaknade 03.30 – jättepigg. Jag gick upp, började fixa och dona med ny färg i håret, satte på ett par tvättar och drog igång lite annat pyssel här hemma.
– När jag var barn tyckte man ibland att jag var lite ”maniskt” lagd på något sätt. Höll alltid i gång.
Sin starka energi har hon främst använt inom restaurangbranschen. Under uppväxten på Pilkrog i Eskilstuna som föräldrarna Paul och Dorotea Bengtsson (mamma född Knapp) drev. Familjen sålde 1987.
Farmor Terese Bengtsson drev Pilkrog dessförinnan och hon ritade även Kvicksunds värdshus. Och morfar från Tyskland var bagare. Så hon har yrket i generna och känner sig även lite osvensk med sina tyska rötter.
Många arbetsplatser
Sundbyholms slott, Gripsholms värdshus, Stadshotellet, Gula Villan, Kafé Tingsgården, Vilsta Herrgård är andra platser där Birgitta Ericson arbetat.
Och hon har flyttat runt en hel del under sina 50 levnadsår. Först en avstickare till Stallarholmen när hon var mellan 2 och 6 år. Familjen flyttade sen tillbaka till Eskilstuna och Skogstorp där hon gick i grundskolan.
Så följde ett år på Benningeskolan i Strängnäs. Hon flyttade hemifrån redan som 17-åring.
– Jag bodde i Sydafrika under 1,5 år när jag var i 20-årsåldern för att jag var tillsammans med en man som arbetade där.
Till Garpenberg flyttade hon med sin andra kärlek i livet, som hon också har sina två yngsta söner med. Hon har också bott i Åre i omgångar för att hon behöver den stärkande fjälluften. Och i Torshälla.
Birgitta Ericson har fyra syskon och fyra egna barn. Bara pojkar.
– Därför blev jag jätteglad när min äldste son fick två tvillingflickor.
Vad är det som driver dig i ditt yrke?
– Jag gillar stressen, pulsen, farten och fläkten. Tycker om när det är fullt med folk omkring mig. Jag gillar skapandet när jag bakar och lagar mat, tycker om att fixa till en mysig och minnesvärd matsituation och belöningen är tacksamma gäster.
Du måste vara bra på att organisera?
– Ja. Många säger det. Men det är inget jag tänker på. Jag bara är sådan.
Jobbat inom vården
Birgitta Ericson är även utbildad undersköterska på vårdskolan på Frösön. Känslan i det jobbet – att få vårda andra människor – är lite likt restaurangyrket, menar hon.
– När jag jobbade inom vården var det bland annat som mentalskötare på Mälarsjukhusets alkoholrådgivningsavdelning. Jag jobbade natt. Gick dit efter arbetet på Pilkrog på kvällarna.
Många drömmar kvar
Hur känns det att fylla 50?
– Jag känner mig som 28 . . .
– Men på något sätt känns det ändå bra med 50. Nu är allt tillåtet på något sätt. Nu kan man göra bort sig, säga fel saker utan att det gör något.
Och du tänker fira rejält?
– Ja, många åker bort. Men jag tänkte att; nej är det någon gång man ska fira så är det väl när man fyller 50. Man vet inte hur länge man hänger med. Jag har fixat hela veckan med matlagning och bakning. Det ska bli jättekul. Det blir familj, släkt och vänner som kommer, tror jag.
– Jag har släkt kvar i Tyskland, eftersom min mamma var därifrån, så det kommer även gäster som ska sova över.
Framtidsplaner?
– Jag skulle vilja flytta till Italien i närheten av Alperna och öppna ett litet bageri/kafé med svenska kanelbullar. Det kan bli verklighet inom de närmaste åren, hoppas jag.
Ha en bra födelsedag!
– Tack!