Mellan oktober och mars inventerar Länsstyrelsen i Sörmland förekomsten av stora rovdjur i länet. Det rör sig om varg och lo som båda har revir i Sörmland. Till de stora rovdjuren i landet räknas också björn, järv och kungsörn. Varken björn eller järv har revir i länet, men då och då tycker sig privatpersoner se björn, senast i mars i år, när en chaufför rapporterade att han sett en björn rota i en soptunna någonstans mellan Malmköping och Strängnäs.
Men när det gäller lo och varg vill Länsstyrelsen vill uppmana allmänheten att hjälpa till med inventeringen genom att rapportera fynd, när man sett ett djur och av spår och spillning. Givetvis är det lättast att se spår i snö, men spillning kan hittas både i snö och på barmark. Iakttagelser kan rapporteras till databasen skandobs.se, som numera också finns som mobilapp.
När ett fynd rapporterats in kontrolleras det av inventerare från Länsstyrelsen, vilket är nödvändigt för att spåret ska anses vara kvalitetssäkrat. Anledningen till inventeringen, skriver länsstyrelsen, är att den ska ligga till grund för rovdjursförvaltningen och sådant som skadeförebyggande åtgärder.
Förra inventeringen, 2017/2018, visade att det fanns 204,5 familjegrupper, med omkring 1 202 lodjur i hela landet. En familjegrupp består av hona med ungar. Sörmland kvalitetssäkrades tre familjegrupper och lodjur finns numera i alla län utom på Gotland. När det gäller varg kunde spåren efter 30,5 familjegrupper och 25,5 revirmarkerande vargar konstateras, vilket ger att populationen uppgår till 305 vargar i hela landet. Att siffrorna är ojämna, beror på att vissa familjegrupper rör sig över norska gränsen och då räknas till hälften i Sverige, till hälften i Norge.
I Sörmland fanns under den perioden tre revir, Sjundareviret som sträcker sig över länsgränsen till Stockholm, Ärlareviret, som dock splittrades tidigt i våras, samt Biereviret. Biereviret bestod dock av en hona med valpar som var en korsning mellan varg och hund. Eftersom varg-hundhybrider anses utgöra ett allvarligt hot mot vilda vargar sköts Bievargarna under vintern.