Lantligt hos familjen Sterner

Det syns inte på utsidan men huset Nysäter i Bränne har anor från 1800-talet. Kanske är det de gamla timmerstockarna, som Anna och Niclas Sterner ­hittade ­bakom masonitskivor och lager av tapeter, som är ursprunget. Nu är de mörka ­stockarna vita och väggarna har blivit till ett fräscht rum att umgås och äta i.

Övrigt2013-11-21 20:30

Anna och Niclas bodde i en villa utanför Kjula men tyckte att det var trångt och letade efter ett större boende. Båda ville fortfarande bo på landet och hade flera gånger åkt förbi Bränne och tyckte läget var perfekt.

När de fick veta att Nysäter var till salu behövdes bara en titt på det för att de skulle bestämma sig, där ville de bo, huset hade potential och gick att ändra efter deras egna behov.

Det var för två år sedan. Mycket renovering har gjort sedan dess, så pass mycket att de förra ägarna, som hälsade på i somras, blev imponerade och tipsade Evelina.

– Det känns kul att någon tycker att vi har ett så fint hem att det är värt att visa andra, säger Anna som har de flesta idéerna om hur det ska se ut. Men Niclas tillägger:

– Jag brukar få göra det tunga jobbet medan Anna mer fokuserar på detaljer.

Katterna Gullan och Doris hälsar på oss i hallen medan den tredje katten Vilgott har gömt sig. Sonen Henning, tre år, susar förbi och landar i soffan framför tv:n för att kolla på Blixten Mcqueen (animerad film om en bil) och storasyster Astrid, sju år, visar oss in i köket tillsammans med mamma och pappa.

Astrid sätter sig på golvet och Doris lägger sig på rygg i hennes knä för att bli kliad på magen. Det är en katt med stort behov av närhet och kurrmaskinen sätter igång.

När Anna och Niclas började renoveringen hade köket en platsbyggd inredning med massor av skåp. Rubbet åkte ut.

– Mycket i huset var som på 50-talet – köksluckor, tapeter, golv och på dörrarna satt masonit fastspikad över de fina trädörrarna med speglar. Vi ville ha färre köksskåp på väggarna och få det mer luftigt, så det blev en lantlig stil, berättar Anna.

Nu är överskåpen färre, i stället löper en lång arbetsbänk utmed ena köksväggen och under sitter utdragbara lådor.

Köksön i mitten är ett av Annas många projekt.

Den ser hur proffsigt ut som helst och att det är den första grejen som hon har byggt är svårt att förstå, speciellt när Anna berättar att ingen har lärt henne att snickra och att hon dessutom är allergisk mot trädamm.

– Såga och slipa måste jag göra utomhus, så det får jag göra på sommaren. Jag hade inte ens träslöjd i skolan och var länge rädd för att prova. Men till slut kände jag att jag tvungen att försöka. Jag gjorde ingen ritning men skrev ner ungefärliga mått på den. Vi köpte virke och sen tog Niclas barnen och åkte och badade för att jag skulle få jobba ifred. Armeringsnätet till hyllan under tog jag från mamma och pappa och klippte till, krokarna och stängerna är från Ikea. Kanske hade jag bara tur för den blev ungefär som jag tänkt mig.

Köksön fungerar som avlastningsbord och för att baka på. Dessutom har Anna planer på att köpa barstolar så att man kan sitta där och äta. Trådhyllan under är bara hälften så bred för att få plats med fötterna.

Matrummet intill är det med de vackra timmerväggarna som Niclas har tagit fram. Men att få dem till nuvarande skick var inte lätt.

Det krävdes många timmar för att täta alla springor innan man kunde måla väggarna.

Lampan över matbordet är också Annas eget verk – ett gammalt spröjsat fönster som hon lindat med en ljusslinga runt karmarna.

I stället för glas sitter ett nät och i det hänger glaslyktor med värmeljus.

– Vi har inte många nya möbler eller grejer. Det mesta har vi köpt på loppis, nästan allt förutom sängar och soffan. Jag gillar att hitta på, måla om och sätta på fräscht tyg. Det blir som nytt.

När Anna och Niclas köpte huset var vinden inte inredd. Det var en av anledningarna till köpet – de kunde göra huset större och inreda efter egen smak.

Först isolerades tak och väggar, sedan gjordes en luftspalt och till sist på med gipsskivor och nytt golv.

Allt detta samt ett nytt badrum tog de hjälp av erfarna snickare. Nu ryms tre sovrum på övervåningen. Barnen har varsitt och i mitten ligger Anna och Niclas.

– Vi sover här uppe så länge barnen är små, sen flyttar vi nog ned och gör ett allrum här i stället, säger Nicklas.

Hennings rum går i vitt, grönt och blåa nyanser. Mattorna på golvet har tryck av bilbanor och han börjar genast leta efter en lämplig bil för att visa oss hur bra det går att köra med dem.

På andra sidan övervåningen ligger Astrids rum i vitt, rosa och rött. Här finns några få bilar men mest Monster high-prylar, böcker och ritblock

– Jag gillar att måla och pyssla, säger Astrid.

Anna har redan planer på nästa projekt – det är två gamla dörrar ska göras i ordning till en sänggavel. Undrar om handtagen får vara kvar? De kanske är bra att ta tag i och hiva sig upp på morgonen...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om