Vårdinge by folkhögskola ligger vackert vid Långsjön. Skolan har cirka 160 elever och fokus ligger på konst, konsthantverk och ekologisk odling.
Utbildningen Ekovegetariskt kök riktar sig till elever som vill utforska sitt intresse för mathantverkets och måltidens möjligheter, och vill fördjupa sina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket.
– För andra året i rad ser vi att köttkonsumtionen sjunker och att man äter mer grön mat, säger Maria Svalin Sundfeldt, utbildningsansvarig.
I köket är det full fart när Lovis Häggebo Fri, elev på utbildningen, och hennes klasskamrater förbereder lunchen till de andra eleverna på skolan.
– Jag gör en vegansk glass, gjord på bland annat egengjord kokosmjölk. Jag är själv inte vegetarian, jag är bara intresserad av att lära mig mer om vegetarisk och helekologisk mat. Det är viktigt för mat har sådan stor påverkan på miljön, säger hon.
Ni arbetar med ”relationsmat”, vad är det?
– Det betyder att man har en relation till den som odlar maten, till exempel bonden här bredvid. Jag vet vad han står för och litar på honom, säger Maria Svalin Sundfeldt, utbildningsansvarig och fortsätter.
– Det ligger rätt i tiden. Vi behöver tänka på klimatet, hela livsmedelskedjan, från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt bordet.
Vad är den största utmaningen med att arbeta med ekovegetarisk mat?
– Utmaningen är att få tag på råvarorna så här års från nyår till midsommar och kostnaderna. Ekologiska råvaror kostar mer, förklarar köksmästare Hasse Svalin.
Tora Nyberg gillar att man får testa så mycket nya grejer i köket under utbildningen. Hon är själv vegan och större delar av hennes familj likaså. Det började med att syrran blev vegan, sen hennes pappa och dennes sambo, det smittade av sig skrattar Tora.
– Här får man nörda in sig och göra sånt man aldrig prövat. Senast bjöd jag familjen på nötost till exempel. Dessutom har jag blivit mer intresserad av biodynamisk odling sedan jag började här, säger Tora.
Utbildningen syftar till att undersöka och utforska kökets hantverk och verksamheter med utgångspunkt i vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning. Den går att studera på distans eller på plats i Vårdinge.
Micke Carlsson är också mitt i lunchförberedelserna.
Varför går du utbildningen?
– Jag ville lära mig laga vegetarisk mat från grunden, inte använda halvfabrikat. Det händer att jag använder halvfabrikat än i dag men inte lika mycket. Här lär jag mig om hållbar odling, hur man tar till vara på råvaror.
Micke vet inte om han kommer välja att arbeta i ett storkök efter utbildningen, han är inte säker på vad målet är egentligen. Ett tag hade han tankar på att starta eget och sälja kombucha. Han tar fram en burk och visar upp en slemmig magnetliknade klump.
– Kombuchasvampen är trendig just nu. Genom att fermentera kombucha med en blandning av avsvalnat te och socker framställer man en dryck som man kan smaksätta eller kolsyra. Den är ett jättebra alkoholfritt alternativ. Den här svampen har legat här i en vecka, säger han och stoppar tillbaka den hälsosamma slemklumpen i glasburken.