I Sverige är bristen på behöriga lärare ett stort problem för många skolor. I vårt grannland Finland är det tvärtom. Där är flera tusen utbildade lärare arbetslösa. Eskilstuna gav sig därför över Östersjön i sin jakt på kompetenta lärare.
Teppana Karkola är en av dem som nappade. Inte för att han var arbetslös, utan för att han såg det som en möjlighet till nya upplevelser och utveckling för sig och sin familj.
‒Jag och min sambo hade pratat om att göra något nytt, kanske flytta utomlands. När vi såg Eskilstunas annons tyckte vi att det kunde vara en bra chans.
Han träffade rekryteringsteamet från Eskilstuna i Åbo i november förra året. I januari i år kom han hit för att se staden och Årbyskolan som han skulle jobba i. Sedan började jakten på bostad, vilket inte är så lätt i Eskilstuna. Men med lite hjälp från kollegor löste det sig. I början av augusti gick flyttlasset till Sverige och Eskilstuna för Teppana Karkola, hans sambo och två döttrar.
På Årbyskolan kommer han undervisa i svenska, svenska som andraspråk och engelska. Teppana Karkola tillhör inte den svenskspråkiga delen av Finlands befolkning som man skulle kunna tro eftersom han pratar klockren svenska, men med finsk brytning. Det ser han som en fördel.
‒Jag vet hur svårt det är att lära sig svenska. Och eftersom jag bodde ett halvår i Sverige med mina föräldrar när jag var elva år vet jag också hur det är att inte kunna språket.
Efter bara några veckor är det för tidigt att peka ut några stora skillnader mellan svenska och finska skolor.
‒Men från min tid i Sverige som elvaåring minns jag att skolan i Finland är mycket striktare och har flera regler. Följs inte reglerna blir det alltid påföljder.
‒Eleverna i Sverige är också väldigt nyfikna och frågar mycket om mig. Det skulle de inte göra i Finland, där är det mera distans mellan lärare och elever. Jag tycker det är kul att de frågar.
Några speciella förväntningar har han inte.
‒Just nu är jag mest inriktad på att komma in i systemet och se hur det är att vara lärare i en svensk skola. Jag ser det mest som en upplevelse och en möjlighet att utvecklas.
Hans båda döttrar, nio och elva år gamla, går just nu på Välkomsten för nyanlända elever och kommer sedan att gå i svensk skola.
‒Jag vill att de ska lära sig svenska, uppleva ett mångkulturellt samhälle och se hur det fungerar i andra länder. Det har de inte samma möjlighet till i Finland.
Teppana Karkolas anställningskontrakt löper på ett år till att börja med.
‒Sedan får vi se om vi stannar eller åker tillbaka. Jag har tjänstledigt från min lärartjänst i Finland.