Lärare i segregerat område: "Vi måste beblanda oss"

Pirjo Brissman är en erfaren förskollärare på Nyforsgatan i Eskilstuna. Hon har länge arbetat i mångkulturella områden och ställer därför en fråga på vår valsajt #kandulova om något hon skådar varje dag på jobbet: segregationen.

"Nu har vi fått nya människor till vårt land och vi måste beblanda oss, vi måste se till att det inte blir utanförskap", säger förskolläraren Pirjo Brissman. Hon har ställt en fråga om att minska segregationen på valsajten #kandulova.

"Nu har vi fått nya människor till vårt land och vi måste beblanda oss, vi måste se till att det inte blir utanförskap", säger förskolläraren Pirjo Brissman. Hon har ställt en fråga om att minska segregationen på valsajten #kandulova.

Foto:

Övrigt2018-05-19 05:00

– Kan du lova att drastiskt minska segregationen i bostadsområden, skolor samt förskolor?

Sedan dess har Pirjo Brissman fått svar av sex partier. Hon tycker att svaren var "standardsvar".

– Jag blev inte jätteimponerad. Jag tror att man måste bygga bort segregationen, den ska inte förekomma i bostadsområden och man hade behövt börja i förrgår, säger hon.

I dag är hon 62 och har arbetat både i privilegierade och utsatta områden, bland annat i Skiftinge, Odlaren men också Bergsjön i Göteborg. Flera gånger har hon bytt jobb för att återkomma till mångkulturella skolor.

– Jag tycker att jag behövs där och jag trivs med människor som har olika förutsättningar, säger hon.

Vilka egenskaper ska man ha för att jobba i ett mångkulturellt område?

– Man måste vara genuint intresserad av människor och ha en stark tro på allas lika värde. Annars lyckas man inte. Barn känner sådant direkt, de är genier på att läsa känslor.

Segregationen har hon sett på nära håll och hunnit reflektera kring.

– Det är en jättestor bov till de här gängbildningarna, det blir ett vi och dem. Jag tycker att man ska sprida ut oss, inte bara "dem", utan oss alla, säger hon.

Efter valet vill hon se en bostadspolitik som bryter segregationen.

– När man bygger fina lägenheter ska man se till att en viss procent ska vara blandat med nysvenskar och folk som har bott här hela livet. I alla områden ska man ha villor och radhus utöver lägenheter. Man måste få möjligheten att umgås på ett normalt sätt genom att finnas i samma kvarter, säger hon.

Hennes föräldrar kom från Finland och var arbetskraftsinvandrare.

– Det var motsättningar då också, men det är ju inte längre så. Det går att integreras om viljan och förutsättningarna finns men man ska inte skapa stora områden med mycket hyreshus, säger hon och fortsätter:

– Man ska inte bli en sluten klick som håller ihop, utan man ska blanda sig. Det är inte bra för svenskar heller. Nu har vi fått nya människor till vårt land och vi måste beblanda oss, vi måste se till att det inte blir utanförskap.

På förskolan i Nyfors arbetar hon mycket med språkträning med barnen.

– Deras föräldrar kan prata svenska med mig som lärare men det är visst ordförråd då. När de pratar om det de tycker och tänker pratar de med sina vänner och det är inte svenska som de använder. Det blir alltså inte ett fullvärdigt svenskt språk på grund av segregationen, säger hon.

Hon har själv lärt sig finska med sina föräldrar.

– Hemspråket är otroligt viktigt för individen, man ska få vara stolt över sitt ursprung och ha med sig sin kultur och sitt språk. Det är ingenting vi ska ta ifrån dem, säger hon.

Själv bor hon i Ostra och röstar i Vallby.

– Där är sverigedemokraterna störst trots att väldigt få invandrare bor i området. Man blir rädd för det som är okänt, man vill inte beblanda sig, det är den första instinkten tror jag. Men man måste komma över den. De flesta människor är ju goda, säger hon.

Vad har ditt jobb gett dig?

– En stark tro på människor, på deras intentioner och viljor, och det är jag glad för.

"Kan du lova att drastiskt minska segregationen i bostadsområden, skolor samt förskolor?"

Liberalerna: Nej. "Tack för din fråga! Vi kan inte styra vart människor bor, men vi kan styra hur skolorna funkar. Jag och mitt parti lovar att göra satsningar i alla skolor och förskolor, särskilt i våra utsatta områden. Det handlar om högre lärarlöner, mer ordning och studiero på våra skolor och att lärarna får mer tid till undervisningen och eleverna. Genom bra skolor får vi bra bostadsområden. Även ett bra samarbete med polisen är viktigt. Men detta är ett långsiktigt arbete och som inte kan göras “drastiskt”." Stefan Krstic, toppkandidat till kommunen.

Moderaterna: Nej. "Vi jobbar på flera håll för att minska utanförskapen i våra bostadsområden. Genom att satsa på bra skola, trygghet och fler i arbete kan man minska segregationen. Tyvärr är det ingenting som händer över en natt, utan det är ett långsiktigt arbete som pågår hela tiden." Marie Ekström, politisk sekreterare.

Miljöpartiet: Ja. "Vi vill jobba aktivt med att bryta segregationen. Det behöver man göra på många plan för att lyckas. Dels handlar det om hur vi bygger Eskilstuna, vi vill att olika bostadsformer som billiga lägenheter, villor och bostadsrätter ska blandas. Sen handlar det om att föra en politik som minskar klyftorna i samhället och ger alla chans till en sysselsättning och inkomst. Vidare handlar det om att sätta in tillräckliga resurser i alla skolor och förskolor, så att det inte finns några dåliga skolor." – Linus Lakso, 3:a på kommunlistan

Vänsterpartiet: Ja. "Vi går till val på jämlikhet. I ett jämlikt samhälle tillåts inget bostadsområde förfalla, alla barn får en chans, fler ungdomar vågar tro på framtiden. Kriminaliteten minskar och tilliten ökar. Det betyder att vi måste satsa på förskolan, skolan, jobben, fritidsgårdarna, föräldrastöd, det sociala fältarbetet, fler poliser med tydligt förebyggande uppdrag samt ökad samverkan med civilsamhället. Vi måste se över det fria skolvalet och ta bort vinstjakten i skolan. Alla skolor ska vara bra skolor." – Maria Chergui, gruppledare

Socialdemokraterna: Nej. "Segregationen är en oerhört komplex fråga och 500 tecken räcker inte på långa vägar för att ge svaret rättvisa. Men att knäcka arbetslösheten är viktigt. Under kommande mandatperiod vill vi ta krafttag för att bryta skolsegregationen. Vi eftersträvar en bättre socioekonomisk blandning på skolorna. Tidiga insatser ska prägla skolan genom att stöd sätts in redan i förskolan och i lågstadiet. Fritidshem ska utvecklas med målet att inrymma både extrastöd, läxläsning och fritidsaktiviteter." – Daniel Alexandersson, politisk sekreterare

Sverigedemokraterna: Ja. "Första steget för att bryta segregationen är att på riksnivå kraftigt begränsa invandringen och på kommunal nivå anpassa befolkningsökningen efter kommunens förmåga att bygga bostäder, skapa utbildningsplatser och arbetstillfällen samt känsla av gemenskap mellan stadens invånare. Likaså behövs det ställas tuffare krav på anpassning för invandrare. Görs detta kommer det detaljerade arbetet med att bryta segregationen få mycket större effekt." – Kim Fredriksson, oppositionsråd

Här kan du ställa din fråga på valsajten #kandulova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om