Lärare: "Utomhuspedagogik ökar barns motionerande"

På Naturskolan i Nyköping ser lärarna att utomhuspedagogik minskar stillasittande och förbättrar inlärningen.– Bara att vara utomhus gör att eleverna rör sig mer, säger pedagog Anna Holst.

Foto:

Övrigt2019-02-15 21:14

I veckan träffade ett 20-tal idrottslärare från Nyköpings kommun Naturskolan ute vid friluftsområdet Söra. Naturskolan tog initiativet till träffen, dels för att presentera vad de kan erbjuda lärarna men också för att stimulera till samtal mellan pedagogerna.

Naturskolans syfte är att stötta det naturvetenskapliga och utomhuspedagogiska arbetet hos elever i Nyköping. Lärarna jobbar främst med förskoleklass och åk 1-6.

Exempel på en lektion som Naturskolan håller i kan handla om att samla in och undersöka djur och växter i olika typer av vattendrag.

Lärare vid Naturskolan Anna Holst anser att utomhuspedagogik är bra för både motion och inlärning. Hon är inte ensam om de tankarna men ändå är större delen av grundskolans skolarbete fortfarande kopplat till inomhusaktivitet. Men det förvånar inte Anna Holst.

– När vi håller i lektionerna har vi inte eleverna innan utan hinner förbereda. Pedagogerna har undertiden sett till att få på barnen kläder och att de kommer i tid.

Hon tror därför att utomhuspedagogik ofta handlar om en resursfråga.

– Jag skulle nog inte heller gå ut lika ofta om jag jobbade på en skola. Det är lite krångligare, säger hon.

Anna Holst tror samtidigt att det rör sig om en kulturell fråga och att det därför är viktigt att börja tidigt.

– De barnen som inte går ut mycket nu och sedan blir lärare. De kanske inte är de som är mest intresserade av att gå ut, i sin tur.

Naturskolan jobbar därför även mot lärarna och målet är att de inte ska uppleva det som för svårt.

– Vi börjar med enkla saker och sedan kanske vi gör svårare grejer.

Idrottslärare Annelie Zetterström tycker att utomhuspedagogik har en viktig funktion men bekräftar de problemen som naturskolepedagogerna också ser.

– Det kräver både utrustning och klädsel som kanske inte alla har förutsättningar för. För mindre barn krävs det stöd från föräldrar med bra kläder, säger hon.

Från Annelie Zetterström idrottslärarhorisont finns tre grundläggande aktiviteter kopplat till friluftsliv, som hon anser vara extra viktigt.

– Jag vill att alla elever ska lära sig cyklar, simma och kunna åka skridskor, säger hon.

Beträffande motion skulle Annelie Zetterström gärna se att de ökade undervisningstiden i idrott i hela grundskolan - inte bara på högstadiet som nyss beslutats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!