Låt rosmarin ta plats i köket

Jag kan bli helt knäsvag av att dra näven genom en rosmarinhäck. Den där intensiva, parfymerade och sensuella doften som på nolltid förflyttar mig till en trottoarkant i Provence, en fårhage på Kreta eller en trädgårdstäppa i Kalabrien.

Rosmarin sätter fart på fantasin och smakerna. Få dofter som är så kraftfulla utan att bli kvävande.

Rosmarin sätter fart på fantasin och smakerna. Få dofter som är så kraftfulla utan att bli kvävande.

Foto: Henriksson Janerik

Övrigt2018-03-03 08:40

Inget doftar som rosmarin. Sommar, sena kvällar och solstekta dagar. Jag glömmer aldrig första gången jag åt nyfriterade pommes frites smaksatta med drivor av rosmarin. Rena knarket. Och det är förbluffande många råvaror som gifter sig så väl med den sötbittra kryddigheten – lamm, potatis, kyckling, tomater, svamp, äpplen, getost, rabarber, oliver. Jag kan fortsätta att rabbla hur länge som helst.

Ta bara en sådan sak som själva namnet – rosmarin betyder ”havets dagg”. Hur vackert är inte det? Vid Medelhavet växer den också vilt lite varstans. Tyvärr är det svårare att odla rosmarin i Sverige, möjligtvis om man har tur längst ned i söder, men annars är det odling i kruka som gäller, och växterna måste tas in över vintern.

Under medeltiden ansågs rosmarin skydda mot onda makter och vara bra för minnet. De eteriska oljorna ska också verka stimulerande för blodcirkulationen och motverka förkylning. Jag vet inte om det stämmer, men det får mig i alla fall på gott humör. Speciellt när vitlök och citron är med i gamet.

Skölj gärna grövre kvistar i hett vatten så utvecklas smaken ännu mer. För dig som kan grilla – släng gärna ned några rosmarinkvistar bland grillkolen för en härligt djup arom. Rosmarin har också en förmåga att dämpa smaken av fett och används därför ofta till feta köttslag.

Vill du torka rosmarin bör du göra det strax innan den blommar. Köper man färdigtorkad rosmarin bör den stötas i mortel innan användning, eftersom de barrlika bladen har en tendens att bli lite hårda när de torkas. Klipp dig några kvistar redan i dag. Du lär säkert hitta någon användning för dem. Om inte annat så bara för doftens skull.

Körsbärsbruschetta med rosmarin och getost

Läcker liten aptitretare som sitter fint till en fördrink eller som en enklare förrätt.

Till 4 portioner, 20 minuter

1 msk rosmarin, finhackad + garnering

cirka 10 körsbär

olivolja

2 schalottenlökar, finskurna

1 msk socker

1 msk balsamvinäger

flingsalt

4–8 skivor ciabatta eller surdegsbröd

1 vitlöksklyfta, skuren på hälften

1 ask mjuk getost

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Kärna ur körsbären. En olivurkärnare eller virknål brukar underlätta, annars går det bra att använda handflatan – även om det kan stänka lite.

2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt den stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamelliseras lite grann. Häll sedan i körsbär, rosmarin och balsamvinäger och lite flingsalt, vänd runt som hastigast.

3. Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med snittytan på vitlöksklyftan. Bred sedan på generöst med getost. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbären ovanpå. Peppra generöst och garnera med extra rosmarinkvistar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!