Leijonborg kan vara nöjd

Svensk ekonomi har en stark ryggrad av stora exportföretag, vilket ger landet god utdelning när världsekonomin växer. Den väl utbyggda offentliga sektorn gör att många svenskar arbetar och att Sverige är, relativt sett, ett jämställt land. På arbetsmarknaden har avtalsmodellen gett oss låg konfliktnivå och hög grad av samförstånd.
Av Alex Voronov.

Övrigt2009-05-26 06:57

Men det finns även orosmoment. Landets näringsstruktur är ett bekymmer. Exportföretagens dominans gör ekonomin särskilt konjunkturkänslig. Vid utslagning av några få nyckelföretag är vi illa ute. Unga människor träder in på arbetsmarknaden för sent och allt för många äldre lämnar den för tidigt. Arbetslagstiftningen visar sina brister när vi växlar från varu- till tjänsteproduktion, när småföretagens andel av ekonomin ökar och när livstidsanställningar blir allt mer sällsynta.

Den stora staten vilar på världens näst högsta skattetryck vars negativa sidor blir tydligare när konkurrensen om företagsetableringar och begåvade individer ökar. Och trots de höga skatterna är Sverige långt från världsbäst på nyckelområden som utbildning.

Globaliseringsrådet presenterade i går sin slutrapport som tar sikte på dessa frågor. Det här dokumentet är inte lika forskningsreferenstungt som förra veckans rapport från rådets kansli, förslagen är rundare i kanterna men inriktningen är densamma. Några exempel:

• Hellre avtal än lagstiftning på arbetsmarknaden, men parterna måste ta större hänsyn till de mindre företagens intressen. Arbetsrätten bör via avtal göras mer flexibel.

• Högre utbildning ska bli tillgänglig för fler – inget tal om studentavgifter – men studierna ska genomföras snabbare. Studiebelastningen kan också höjas på sina håll.

• Inkomstskatten ska vara progressiv men plattare än nu – värnskatten ska slopas och enbart tio procent av de heltidsarbetande, mot dagens 30 procent, ska betala statlig skatt. Tillsammans med lägre kapital- och företagsskatter ska det ingå i en stor blocköverskridande skattereform.

Budskapet är alltså att jämlikhetsidealet ska värnas samtidigt som strävsamhet ska belönas och Jante begravas.

Några ledamöter invänder i särskilda yttranden mot enskildheter i rapporten, men det är bara LO:s Wanja Lundby-Wedin som totalsågar de bärande delarna i rådets förslag, framför allt på skatteområdet.

Globaliseringsrådets ordförande Lars Leijonborg (FP) kan vara nöjd med resultatet. Även om hans egen regering såväl som oppositionen kommer att avvisa en stor del av förslagen har rådet satt avtryck i debatten, påbörjat den stora berättelsen om framtidens Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om