Anna Magdic har arbetat med mat i hela sitt yrkesverksamma liv. Under hösten har hon gått en handledarutbildning som lett till att hon under tisdagen, vid en ceremoni i Falköping, kan titulera sig diplomerad måltidspedagog. Hennes inriktning kallas Saperemetoden, och den hjälper barnen att utforska maten med alla sinnen.
– Det finns barn som smakar på det mesta utan att tveka, men så finns det barn som inte vill äta någonting annat än det de känner till, säger hon.
Syftet med metoden är att skapa ett mer avslappnat förhållande till mat och det kan mycket väl göras vid sidan av själva måltidsstunden.
– Vi behöver leka mer med maten. Om barnet inte vill ha ärtan så kan man rulla den mot tallriken och se barnets reaktioner. Tanken är att väcka nyfikenhet och det kan till exempel ske genom att servera livsmedel i olika former.
På hennes arbetsplats på Alvägens förskola coachar hon både barn och kollegor och resultatet hittills är att barnen blir modigare när det gäller att våga smaka och prova nytt.
– Det stora vinsten är att barnen får en bredare smakpalett. Väldigt många barn, och vuxna för delen, äter för mycket fet friterad mat. Och det är inte så konstigt, det är ju gott. Men vi behöver alla träna på att äta mer grönsaker.
Den gängse uppfattningen att barn i dag skulle vara mer kinkiga med vilken mat de stoppar i sig än vad tidigare generationer var är inget Anna Magdic håller med om.
– Nej, allt hänger på hur och vad deras föräldrar och andra vuxna äter. Barn är väldigt olika och det går inte att generalisera.
Förhoppningen är att den metod hon lärt sig och förespråkar ska kunna spridas till andra förskolor.
– Metoden ger en bra grund för barnen att kunna göra kloka och klimatsmarta val senare i livet.