Levande musik fyllde hela Mariefred

För nionde året i rad avgjordes svenska mästerskapen för gatumusikanter i Mariefred.En hel dag med bara riktigt levande musik.

Rockarna Buse bjöd på ett gäng nya barnvisor och diverse upptåg.

Rockarna Buse bjöd på ett gäng nya barnvisor och diverse upptåg.

Foto:

Övrigt2018-08-11 20:00

För många var det blott alltför länge sedan som arrangemanget senast genomfördes. För några få var det där med stopp i trafiken och en massa folk som väldigt ogärna rörde på sig för att släppa fram stressade bilister. Ånej, inte nu igen.

För arrangerande företagarföreningen i Mariefred var det en framgång och man räknade in väldigt många besökare till den här dagen med perfekta förutsättningar; Inte för varmt, inte för kallt och uppehållsväder, och allsköns musik - blues, folk, rock, rockabilly, pop, visa och lite allsång.

Hade publiken ensamma fått bestämma hade möjligen Blue Trio från Stockholm, som med gitarristen och sångaren Janne Sjöberg lirade det mesta ur den skattkammare som stavas rhythm n' bljues fått gå hem med pokalen. Eller möjligen rockabillybandet Barntwisters, som också samlade en stor och mycket entusiastisk publik.

Några av dem som uppträdde gjorde det hellre än bra. Men det var åtminstone med full satsning alldeles oavsett musikval eller kunnande.

Alla var grymt taggade från start till mål.

Hemmahoppet Kenneth Hagman från Mariefred, som vann hela tävlingen för två år sedan, valde i år att framföra musik enbart av Cornelis och Jack Vreeswijk.

– Första året jag medverkade gjorde jag sånger av Thåström, det blev kanske lite för smalt för den här publiken, andra gången gick det bättre, då var det med temat kärlekssånger.

Trubaduren Janne Höijer såg utmaningen i att verkligen försöka få publiken, som nästan hela tiden var i rörelse, att stanna upp och lyssna en stund.

– Jag har försökt förenkla repertoaren så den bara består av tre, fyra sånger i år. Enkla saker som "Tyrolerhatt", det får räcka.

Charlie O, eller Carl-Olov Sidén som han heter egentligen, radade också upp en hel del blueslåtar, men hade i första passet fullt sjå att hålla både rösten och gitarren på en nivå så att de skulle höras genom larmet från de andra musikanterna. I pausen fick han med sig ett löfte om att han skulle få låna en stärkare och en mikrofon.

Rock & Blus från Nyköping blandade skönsång med ett sobert ackompanjemang och vann förstås mängder av stilpoäng för sin vackra sång.

Enmansorkestern Ruben lirade covers med den äran och skapade helt ensam nästan samma tryck som en hel orkester.

Nio år med öppna svenska mästerskapen

Arrangerande Företagarföreningen i Mariefred är glada åt sin satsning på svenska mästerskapen för gatumusikanter.

Nästa år fyller arrangemanget tio år och det ska förstås firas lite extra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!