Ligornas stölder slår hårt mot företagare: "Vi har dna-märkning på våra maskiner"

Högre stängsel, utökad bevakning, övervakningskameror och id-märkta maskiner. Det är vardag för många företag.– Vi har id-märkning på våra maskiner. Man penslar på en slags dna-sträng som man kan se med hjälp av en uv-lampa, berättar Klas Forsberg på maskinuthyrningsföretaget Ramirent i Eskilstuna.

"Vi har id-märkning på våra maskiner. Man penslar på en slags dna-sträng som man sedan kan se med hjälp av en uv-lampa", berättar Klas Forsberg på maskinuthyrningsföretaget Ramirent i Eskilstuna.

"Vi har id-märkning på våra maskiner. Man penslar på en slags dna-sträng som man sedan kan se med hjälp av en uv-lampa", berättar Klas Forsberg på maskinuthyrningsföretaget Ramirent i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-02-24 05:01

Ramirent hyr ut maskiner och verktyg av olika slag. Både stora och små. Klas Forsberg, en av företagets uthyrare berättar att företaget i Eskilstuna hittills har klarat sig ganska bra från stölder. Men man har också vidtagit en hel del åtgärder.

Den id-märkning som finns på de flesta maskiner är en sådan. Märkningen består av en dna-sträng, en kod, som man penslar på. Koden syns sedan om polisen lyser på den med en uv-lampa. Med hjälp av mikroskop kan polisen se vem maskinen tillhör.

– Men det bygger förstås på att maskinen hittas, om den blir stulen, säger Klas Forsberg.

Stora maskiner har gps-spårning berättar han. Då kan man sitta hemma eller på jobbet och titta var maskinen befinner sig.

De internationella stöldligornas framfart är något som de flesta företag i bygg- och anläggningsbranschen känner till. Precis som bilföretagen.

Ett bilföretag som drabbats hårt är Proauto i Nyköping, återförsäljare av BMW, som hade tjuvar som härjade på firman tre gånger bara förra året. Den så kallade "BMW-ligan hade plundrat ett 50-tal bilar på Proautos anläggningar i Nyköping, Norrköping och Linköping.

Vid de två sista inbrotten i Nyköping kom förövarna undan med exklusiva rattar, extraljus och elektronik för miljonbelopp. Inkräktarna hade krossat sidorutor, ålat sig in och monterat bort den dyra utrustningen och försvunnit. Både polis och branschfolk misstänkte att stöldgodset hade fraktats utomlands

Företagets vd Jens Tjärnlund var uppgiven när han kommenterade stölderna i tidningen Södermanlands Nyheter.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi skyddar oss. När de packat in grejerna i lastbilarna är det bara att köra. Täpp till utgångarna ur Sverige och inför någon form av utförselkontroll. Då skulle vi ha större möjligheter att ta dem, sa han i tidningen i slutet på förra året.

Klas Forsberg på Ramirent tror att byggarbetsplatser har de största problemen när det gäller företag i bygg- och anläggningsbranschen. Där handlar det om tillfälliga platser som inte har samma möjligheter som företag som har en fast plats där det går att sätta upp stängsel eller vidta andra åtgärder som skydd mot tjuvar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om