"Lindas" föräldrar redo att stämma Eskilstuna kommun

Efter att ha flyttats mellan olika vårdplatser i hela sin levnad valde "Linda", 14, att avsluta sitt liv i helgen. Nu ska socialnämnden i Eskilstuna ta ställning till om hennes familj får ett skadestånd av kommunen.

Socialchefen Mehmet Hasanbegovic säger att kommunens egna jurister kommit fram till att kommunen inte är skadeståndsskyldig.

Socialchefen Mehmet Hasanbegovic säger att kommunens egna jurister kommit fram till att kommunen inte är skadeståndsskyldig.

Foto:

Övrigt2017-09-01 16:03

Hon var ett barn, men hon behandlades som om hon vore Sveriges farligaste flicka. Mot slutet av sitt liv hölls Linda inlåst bakom pansarglas för att inte skada sig själv eller andra. Ingen tycktes kunna hitta en vårdform som fungerade för den 14-åriga flickan.

Vid minst 19 tillfällen försökte hon ta sitt eget liv. Den sista gången lyckades hon.

Läs mer:sa Lindas pappa till Eskilstuna-Kuriren på måndagen.

I maj i år anlitade han en advokatfirma och skickade in ett skadeståndsanspråk till Eskilstuna kommun, som ansvarat för vården av Linda sedan hon var 18 månader gammal.

‒Han har för egen del fått stå bredvid och se hur vården har misskötts och hans familjerelation med Linda har blivit förstörd genom kommunens agerande, säger pappans advokat Andreas Karlgren i det skadeståndsanspråk som lämnats in till kommunen.

Att Linda inte längre är i livet förändrar inte anspråket, säger han.

‒Rent juridiskt gör det ingen skillnad och i den mån det påverkar något är det väl i så fall att anspråken blir ännu angelägnare, Andreas Karlgren.

Linda omplacerades för många gånger och det förvärrade hennes tillstånd, enligt läkare som granskat fallet.

Hon var bara ett drygt år gammal när hon omhändertogs första gången. Syftet var att ge henne en trygg uppväxt med stabila vuxna. Men redan innan hon fyllde fyra år hade hon omplacerats fem gånger.

Vid 13 års ålder hade hon redan bott på 21 olika orter i tio olika län. Hela tiden med Eskilstuna kommun som ansvarig vårdbeställare.

Något skadeståndsbelopp har ännu inte föreslagits. Advokaten skriver att pappans krav "vida överstiger 25 000 kronor men det exakta beloppet och beräkningsgrunden avser han återkomma till efter att ni tagit ställning till frågan om kommunens skadeståndsskyldighet".

Om kommunen inte vill betala blir nästa steg att ta ärendet till domstol.

Mehmet Hasanbegovic, som är chef för socialförvaltningen i Eskilstuna, säger att man inte diskuterat några summor ännu.

‒Våra jurister har tittat på skadeståndsärendet och kommit fram till att vi inte är skadeståndsskyldiga. Men det är politikerna i socialnämnden som fäller avgörandet, säger Mehmet Hasanbegovic.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) vet inte när ärendet kan avgöras.

‒Det här är ett ovanligt beslut i ett ovanligt ärende. Jag vet inte när det kommer upp till beslut, säger han.

Kommunens vårdinsatser utreds samtidigt av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den utredningen är inte heller färdig.

Kommunen snmäler dessutom sig själv i en så kallad Lex Sarah-anmälan.

‒Vi vill ha en utredning från en extern part. Det är viktigt att vi får en grundlig genomgång av helheten, säger Johan Lindström, förvaltningschef på Vård- och omsorgsförvaltningen.

Fotnot: Namnet Linda är fingerat. Aftonbladet, som också skrivit om fallet, har kallat henne Josefin. Inget av namnen är hennes riktiga namn.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP OM DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET MÅR DÅLIGT

• Nationella hjälplinjen

Telefon: 020-22 00 60. Öppet alla dagar 13-22.

• Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80. Öppet alla dagar 21-06.

• BRIS, vuxentelefon

Telefon: 077-150 50 50. Öppet måndag-fredag 10-13.

• BRIS, Barnens hjälptelefon

Telefon: 116 111. Du kan även chatta på www.bris.se eller mejla via sajten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!