– Jag blev överraskad och väldigt smickrad och glad. Det är ingenting man förväntar sig, säger Liridona Rama till Eskilstuna-Kuriren.
Liridona Rama bor i Eskilstuna. Hon arbetar som ansvarig för kvalité och utveckling och som tillförordnad vård- och omsorgschef på Nykvarns kommun. Hon har startat den ideella organisationen Terrafem Eskilstuna som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans.
Stiftelsen Maria Pihls Minne menar att "Liridona Ramas ledarskap, engagemang och hennes sätt att ta ansvar för, och bidra till utveckling av både personer och organisationer gör henne till en värdig mottagare av 2018 års stipendium."
Stipendiet på 50 000 kronor delas ut en gång om året. Det ska enligt kriterierna delas ut till en "kvinna som är verksam i, bor i eller kommer från Eskilstuna kommun. Stiftelsen vill lyfta kvinnor som visar framfötter inom näringslivet, men som inte kommit ända fram. Det kan vara dem som behöver ett startkapital för att förverkliga sin dröm eller är förebilder för unga kvinnors företagande inom en traditionellt manlig värld."
Liridona Rama tar emot stipendiet på 50 000 kronor och ett konstverk designat av glaskonstnären Gunilla Lifvergren på eventet EN18 som äger rum på torsdagen på Elite stadshotellet i Eskilstuna.
– Jag tycker det är jätteroligt, säger hon.
Stipendiet på 50 000 kronor vill hon använda till att skapa ett forum för kvinnofridsfrågor/kvinnojour eller liknande.
Liridona Rama flydde som 12-åring med sin familj från kriget i Kosovo till Sverige.
– Jag tror att det har haft stor betydelse för vilka samhällsfrågor jag värderar högt, framför allt för hur jag ser på mångfald, jämställdhet och integration. Eftersom jag själv har berörts av de frågorna och mött både rasism och svårigheter att komma in så har jag fått kämpa hårt, säger hon.
– Det har också gjort att jag har en annan förståelse för målgrupper i vårt samhälle som andra kanske har svårt att förstå. Jag kan se att de kommer med en annan drivkraft som jag kan se fördelar i.
Hon studerade till socionom vid Mälardalens högskola. Under studietiden tog hon initiativ till kvinnojouren Terrafem i Eskilstuna där man erbjöd skyddade boenden och en rikstäckande juristjour på 50 olika språk.
– Jag var nog inte beredd på att det skulle bli så stort. Vi hade mellan 100-140 kvinnor per år som sökte hjälp. Det kan vara hjälp för att komma från en relation eller på grund av att misshandel pågår.
Hur stort är Terrafem i Sverige i dag?
– Terrafem är ganska stort. Det finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och andra delar, men det skulle behöva bli dubbelt så stort om man ser till efterfrågan.
Eventuellt använder hon pengarna från stipendiet till att blåsa nytt liv i Terrafems verksamhet i Eskilstuna som har varit vilande en tid.
– Det finns fortfarande ett behov. Man gör mycket i Eskilstuna. Det finns kvinnojouren Moa, men jag tror att det behövs fler instanser så att kvinnorna kan söka dit. Det här med Terrafem blev speciellt eftersom man kan få hjälp på sitt modersmål.
Liridona Rama trivs med sitt nuvarande jobb som ansvarig för kvalité och utveckling och tillförordnad vård- och omsorgschef på Nykvarns kommun.
– Jag är glad när jag går till jobbet och ännu gladare när jag går hem, säger hon.
Hon beskriver sig själv som engagerad och målmedveten när det gäller jobbet.
– Jag jobbar för att få organisationen framåt. Jag rekryterar väldigt medvetet. Jag rekryterar inte bara en funktion utan tänker att jag gärna vill få in en viss typ av kvinnor i organisationen för att locka en grupp som inte får en chans, men samtidigt vill jag ha in kompetens. Sedan är jag väldigt rak och tydlig i mitt budskap och min kommunikation.
Liridona Rama har tidigare arbetat som ansvarig för integration på Nykvarns kommun.
– Jag vill kunna lyfta det positiva med integrationen, med mångfald. Det gäller att hitta positiva lösningar. Jag drivs av frågan och jag tycker om att arbeta med integration.