Det står klart vid den första preliminära sammanställningen efter helgens inventering av vinterfåglarna inpå knuten.
Det är talgoxen följd av blåmesen och pilfinken som behåller greppet om pallplatserna.
Vad räkningen säger i övrigt är att grönfinken och gulsparven tappar mark och att sidensvansen blivit en allt vanligare gäst i trädgårdarna.
‒Grönfinken är drabbad av en smittsam sjukdom som kallas gulknopp och som kom från Storbritannien till Sverige ungefär 2008, säger Anders Wirdheim i Sveriges ornitologiska förening (SOF).
‒Gulknoppen vet vi kan drabba alla fåglar, den slog hårt mot tamduvorna för flera år sedan.
Gulsparvens minskning tror man beror på andra faktorer:
‒Vi tror att minskningen delvis beror på att landskapet förvandlas till gulsparvens nackdel med en viss del av åkermark som inte brukas alls i dag.
Gulsparvens antal är snart nere på samma nivå som den hade under tidigt 1990-tal.
Att sidensvansen ökar i antal är heller inget mysterium, en ganska massiv invasion från öst i höstas har gett synliga effekter. Sidensvansen har under sena hösten och tidiga vintern levt gott på rönnbär och andra bär. Men nu när dessa börjar tryta så kan de leta sig fram till fågelmatningsborden.
Positivt är också att antalet som deltar och rapporterar fortsätter att öka.
‒Vi kan bli över 24 000 rapportörer i år, säger Anders Wirdheim. Det exakta antalet vet vi först om någon vecka.
Statistik förs också var de flesta rapportörerna återfinns och den länskampskampen vinns i år av Västra Götaland före Skåne och Stockholm. Sörmland återfinns på en åttonde plats i år.
Kommunkampen vinner Uppsala strax före Linköping och Karlskrona. Eskilstuna återfinns på plats nummer 15.
Fast här luras statistiken en smula. Om man skulle mäta procentuellt hur många som deltar skulle med all säkerhet Sörmland komma högre upp på listan.
‒Samma sak gäller kommunkampen, Uppsala kan exempelvids inte mäta sig riktigt med sin grannkommun Norrtälje när det gäller procentuellt hur många som deltar.