LISTA: Här kommer du snabbast till läkare

På fem vårdcentraler får bara 83-84 procent av patienter träffa en läkare inom sju dagar. De allra bästa vårdcentralerna lyckas erbjuda läkartid till över 95 procent av sina patienter. Brist på läkare är en orsak, men det finns även andra skäl.

Så här många får en läkartid på sin vårdcentral. Inom sju dagar ska man enligt vårdgarantin erbjudas läkartid. Procentsiffrorna är ett genomsnitt för året (januari-oktober). Vissa vårdcentraler har någon månad bara lyckats erbjuda 59 procent av sina patienter läkartid inom sju dagar, men andra månader varit betydligt bättre.

Så här många får en läkartid på sin vårdcentral. Inom sju dagar ska man enligt vårdgarantin erbjudas läkartid. Procentsiffrorna är ett genomsnitt för året (januari-oktober). Vissa vårdcentraler har någon månad bara lyckats erbjuda 59 procent av sina patienter läkartid inom sju dagar, men andra månader varit betydligt bättre.

Foto:

Övrigt2018-11-20 06:34

Antalet besök till vårdcentralerna har ökat rejält de senaste åren. Det var för två år sedan som landstingspolitikerna beslutade att införa gratis, avgiftsfria, besök för att framför allt lätta på trycket till sjukhusens akutmottagningar.

Besöken till akutmottagningarna har ökat, men besöken till vårdcentralerna har vuxit i ännu större omfattning. Senaste halvåret, januari-juni, besökte nästan 450 000 personer länets vårdcentraler. Jämfört med samma period 2016 är det närmare 36 000 fler, och går man tillbaka till 2010 är det frågan om hundratusen fler besök.

Samtidigt som fler söker vård till vårdcentralerna brottas flera med läkarbrist, inte bara i Sörmland utan i landet i stort.

Det avspeglas i de vårdcentraler som har svårt att uppfylla nationella vårdgarantin, som säger att när beslut om vård tagits ska en patient erbjudas tid till läkare inom sju dagar.

Men det går inte att se något mönster, till exempel att privata vårdcentraler lyckas bättre än de som drivs av landstinget.

Din vårdcentral i Nyköping (privat), Nävertorps vårdcentral i Katrineholm, Torshällas vårdcentral, Trosa vårdcentral och Vår vårdcentral i Katrineholm (privat) har hittills i år bara lyckats erbjuda 83-84 procent av sina patienter läkartid. Det är tretton, fjorton procentenheter färre än vad Strängnäs vårdcentral och Flens vårdcentral lyckas med.

– Det är läkarbristen, men tyvärr inte bara det utan det saknas även på flera vårdcentraler sjuksköterskor (distriktssköterskor), sjukgymnaster, dietister och arbetsterapeuter, säger Asghar Farahani Shiviari, chef för landstingets hälsovalsenhet.

Han menar att allt fler läkare under utbildning, specialisttjänstgöring, hellre väljer jobb på sjukhusen framför vårdcentralerna.

De vårdcentraler som lyckats bäst har inrättat lättakuter och kan därmed snabbt erbjuda patienter läkartid. Men alla vårdcentraler har inte den kapaciteten, förklarar Asghar Farahani Shiviari.

Han beskriver också hur vårdcentraler tyngs av många patienter och att politikerna måste skjuta till mer pengar till primärvården. En bild han delar med distriktsläkarföreningens ordförande i Sörmland, Staffan Ahlkvist. Ahlkvist efterlyser listningstak, det vill säga en maximal gräns för vad vårdcentralerna kan ta emot.

Den nya politiska majoriteten (Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet) vill införa listningstak för i varje fall läkare.

– Man kan ju diskutera om det är klokt att vårdcentraler bara växer och växer, säger Staffan Ahlkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!