Liten men naggande god

Ärtor är grönt smågodis som gör gott för kroppen. Laddade med nyttigheter för en billig slant. Njut dem färska eller ladda frysen full.

Kokos.

Kokos.

Foto: Stock Adobe

Övrigt2018-01-22 05:00

Nu för tiden är grönsaksdiskarna fulla med spännande nykomlingar. Vilket i och för sig alltid är trevligt, men ibland kan kännas lätt förvirrande. Vilken av alla dessa kålsorter ska jag egentligen välja?

I de stunderna kan det kännas tryggt och skönt med gamla godingar som förknippats med det svenska köket sedan länge. Dit hör exempelvis ärtan.

Har du tur hittar du färska ärtor som kan spritas och njutas precis som de är, alternativt sjudas hastigt med varsam hand. De har en underbart pigg och nötig smak som är som en ärtgrön hyllning till sommaren i sig.

Annars finns ju alltid frysboxen att ta till. En påse ärtor i frysen är en billig investering för alltifrån att kurera blåmärken till att skapa ljuvliga grönskande soppkok.

Men framför allt är ärtan betydligt nyttigare än vi kan ana. Den är proppad med C-vitaminer som skyddar mot förkylning och stärker immunförsvaret. Lägg därtill nyttigheter som zink, kalcium och folater, samt inte minst välbehövliga kostfiber som håller magen igång. Plus att de är ett miljövänligt val eftersom de oftast inte är importerade och odlas relativt resurssnålt.

Det finns flera olika sorters ärtor, men de vanligaste som hamnar på våra tallrikar är spritärtor och märgärtor, varav den senare arten oftast säljs frysta.

Köper du färska ärtor bör du leta efter spänstiga baljor som känns nästintill sprickfärdiga, annars är risken att du får mer balja än ärta för pengarna, om man säger som så… Förvarar du dem i kylen bör de ligga kvar i baljan så länge som möjligt innan de tillagas eller knapras råa.

Tänk på att aldrig koka ärtor för länge. Då tappar de både färg och smak. En aning socker i kokvattnet kan förstärka den härligt klargröna färgen. En smörklick och lite flingsalt till det, och ärtorna smakar som de ska. De lite söta ärtorna passar allra bäst till råvaror med mild smak såsom fisk, skaldjur och kyckling. Sköna smakkompisar är bland annat mynta, citron, dragon, persilja, pepparrot, bacon och salta ostar.

I rätt sällskap visar ärtan sitt allra bästa jag. Smaksätter man och tillagar den rätt bor det en prinsessa på ärten i oss alla.

Ärtsallad med quinoa och feta

Till 3–4 portioner, 45 minuter

Fräsch och uppiggande sallad med massor av grönt för både kropp, knopp och själ.

200 g färska eller frusna ärtor

2 dl quinoa

1 stånd broccoli, skuren i buketter

1/2 gurka, i tärningar

1 avokado, i klyftor

150 g feta, i tärningar

1/2 kruka mynta, grovskuren

2 msk grovhackad bladpersilja

1/2 citron

cirka 2 msk kallpressad rapsolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 dl rostade salta solroskärnor

Tillaga ärtorna någon minut om de är frusna. Färska går att äta råa. Låt svalna.

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen (gärna i buljong). Häll ned broccolibuketterna precis mot slutet och låt dem bara ånga med lite lätt. Slå bort eventuell överbliven vätska och låt quinoan svalna.

Blanda quinoa och broccoli med ärtor, feta, gurka, avokado, mynta och persilja. Pressa över citronsaft och blanda ned rapsoljan. Smaksätt med flingsalt och generöst med peppar. Strö över solroskärnor och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!