Varje år skadas människor av fallande istappar och snö från taken. Även dödsfall har rapporterats.
En rundvandring i centrala Eskilstuna ger vid handen att väderomslagen skyndat på processen. Slingrande stammar av is hänger från flera hus i Eskilstunas mest välfrekventerade områden.
Det är alltid fastighetsägaren som bär ansvaret om fallande is eller snö skadar eller dödar förbipasserande. Att rent praktiskt rensa stuprännor och lutande tak från hängande is och snö är dock lättare sagt än gjort.
Det kommunala bostadsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter anser sig ha en god bild av problemets omfattning.
– Vi är tacksamma om folk ringer och tipsar men alla arbetslag i våra bostadsområden fick meddelande i måndags morse om att vara vaksamma. De ska ut och kolla, spärra av om det finns istappar och beställa åtgärd om det behövs. Här gäller ingen återhållsamhet. Det är bara att stänga av direkt och åtgärda så fort det är möjligt, säger Lars Hansen, teknisk förvaltare med taksäkerhetsansvar på Eskilstuna Kommunfastigheter.
Kommunfastigheter har ansvaret för taksäkerheten på samtliga kommunala lokaler. Efterfrågan på plåtslagare, den yrkesgrupp som huvudsakligen anlitas för att utföra jobben, är dock stor. Därför har kommunen avtal med ett flertal plåtslagarfirmor och beställer efter behov.
– Det är många som behöver hjälp just nu för det hänger is från tak över hela stan. Går det inte att åtgärda problemet direkt så ska vi vara snabba med att spärra av. Jag skulle också vilja uppmana allmänheten att respektera avstängningarna.
Har det varit problem?
– Nja, det händer tyvärr att folk smiter förbi. Alla vill inte gå över på andra sidan gatan när vi stängt av en trottoar. Folk har bråttom i dag, men får du en iskoka i huvudet från femte våningen så överlever du inte.
De kommande dagarna väntas takdramatiken späs på. En dag med plusgrader ska avlösas av ett dygn med tvåsiffriga minusgrader innan mildvädret tillfälligt tar över igen.
– När det börjat smälta på taken och sen fryser på bildas iskakor under snön. Risken är stor att isen börjar glida när det blir varmare igen, säger Lars Hansen.
Varför är vissa hustak isfria medan andra har hur mycket istappar som helst?
– Det beror på naturlagarna och husens konstruktion. Ju mindre värmegenomsläpp desto mindre istappar blir det. Spiller det värme och är minusgrader på utsidan så blir det is. I nybyggda hus med välisolerade vindar är fenomenet ovanligt.
Lars Hansen tipsar Eskilstunabor med egna hus att själva kontrollera sina tak och uteplatser.
– Ta hjälp om det behövs för snön börjar bli tung nu. 2009 var ett riktigt katastrofår. Då snöade det från oktober till april och vi skottade nästan alla tak. Det hoppas jag vi slipper i år.