Lokal ost står sig i internationell konkurrens

För den som söker världens bästa ostar behöver resan inte bli längre än till Hälleforsnäs och mejeriet på bruksområdet.

Övrigt2017-11-14 05:00

När världsmästerskapet World Cheese Awards avgjordes i London nyligen tog Jürss mejeri hem två prestigefulla utmärkelser i konkurrens med över 3 000 ostar från 35 olika länder.

Granbarksosten vann en guldmedalj och mögelosten Sörmlands ädel landade på en bronsplats.

‒Vi har vunnit med både granbarksosten och Sörmlands ädel tidigare, men på lokal nivå i Sverige, det här var mycket större, säger Claes Jürss som deltog i tävlingen för första gången.

‒Vi hade aldrig tänkt på att vara med, men vi fick ett mejl om att det var dags att anmäla sig och tänkte att vi inte hade något att förlora.

Efter en någorlunda osmidig ansökningsprocess där ostarna skickades till en uppsamlingsplats i Frankrike innan de nådde London, tänkte Claes inte så mycket mer på tävlingen.

‒Det gick ett par veckor och vi hade fullt upp med kurser. Men sen en lördag i mitten av november kom resultatet, vi satt och jublade i bilen när vi fick veta det från en gammal ystarvän.

Så vitt Claes Jürss vet var deras medaljer de enda som delades ut till en svensk ostproducent.

‒Vi hade inte räknat med att vinna, det är jättesvårt att veta hur våra ostar står sig internationellt när det väl kommer till kritan i en tävling och vi hade inte tävlat internationellt tidigare. Jag var inte så säker på att de räckte till men det gjorde de ju tydligen.

Utmärkelserna innebär inga vinstpengar men framgången kan komma att generera ökade intäkter på andra sätt.

‒Inom ostvärlden är det hög status helt klart, nu får vi lov att märka upp ostarna med utmärkelsen och det kommer ge genomslag hos de initierade, grossister och återförsäljare. I efterhand har jag hört att de som fått guldmedaljer tidigare har fått ett uppsving. Sen tror jag inte den vanlige konsumenten är så medveten om vad det innebär men det får vi helt enkelt tala om för folk, säger Claes som också tycker att vinsten är en sporre i den grå vardagen och att den bidrar till ökad inspiration.

World Cheese Awards har funnits i 30 år, nästa år blir norska Bergen skådeplats för ostmästerskapet.

‒Då blir vi nästan tvungna att vara på plats, vi får planera lite bättre så vi inte har kursvecka då, säger Claes Jürss.

Global uppskattning

2017 hölls World Cheese Awards på Tobacco Dock i London med cirka 3 000 ostar från sex olika kontinenter i tävling.

En jury bestående av 230 ostmakare, kockar, inköpare, återförsäljare och matskribenter bedömde de olika ostarna.

Jürss är ett litet mejeri som nått framgång genom traditionell hantverksteknik och ekologisk närproducerad mjölk.

Mejeriet låg tidigare i lokaler på Jättunaområdet i Flen men flyttade till Hälleforsnäs och bruksområdet i mars 2016 där de har mer ändamålsenliga lokaler för såväl tillverkning som butiksförsäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!