Loppis för en god sak

Camilla Martinsson och Therese Hessel Jonsson anordnar loppis med barnartiklar i Hälleforsnäs sporthall. Speciellt för denna loppmarknad är att allt överskott går till välgörenhet.

Övrigt2017-03-23 10:45

Den första april hålls loppmarknaden för tredje gången i den stora sporthallen i Hälleforsnäs.

‒De som hade bord kände att våra tidigare platser var lite för trånga, Mellösagården och Folkets hus i Hälleforsnäs, så vi beslutade att ha kvar det på samma plats, berättar Therese Hessel Jonsson.

De båda arrangörerna jobbar tillsammans i en förskolklass på Kyrkskolan i Mellösa och beslutade att göra det här tillsammans för ett par år sedan.

‒Jag förlorade min son Wilhelm 2010, han fick en hjärntumör och det gick fort. Istället för att anhöriga och vänner skulle köpa blommor till begravning uppmuntrade jag att de skulle donera pengar till något bättre som är viktigare, säger Camilla Martinsson och fortsätter:

‒Jag och Therese Hessel Jonsson jobbade ihop och satt under eftermiddag en period senare och pratade om vad man kunde bidra med för att göra skillnad.

Väninnorna beslutade sig för att starta ett initiativ för att dra in pengar till Barncancerfonden och fem loppisar senare har de sparat in 30000 kronor.

‒Först satt vi 30000 kronor som mål - men nu har vi höjt det till 50000 kronor. Det är fantastiskt med all positiv respons vi har fått, säger Therese Hessel Jonsson och Camilla Martinsson fyller på:

‒Jag blir fascinerad hur generösa alla är. Kommunen har sponsrat med lokaler och Marknadskommittén levererar bord utan kostnad. Det är dessutom flera som väljer att skänka pengar utan att ens vara på plats.

Hittills i år har 14 av borden blivit reserverade på loppisen. Men det finns fortfarande möjlighet att boka ett.

‒Den här gången behöver man inte ta med sig ett eget bord och man kan boka en plats till och med måndag, berättar Therese Hessel Jonsson.

Evenemanget har blivit återkommande tack vare det stora intresset från lokalborna.

‒Vi har de som återkommer gång på gång och det brukar vara ett väldigt tryck vid öppning. Lite Ullareds-känsla, proppfullt överallt och lång kö innan öppning, säger hon.

Båda arrangörerna blir uppfyllda när de pratar om ämnet och berättar att det ger dem otroligt mycket.

‒Jag får en himla energi av det och det är så otroligt viktigt att pengar går till forskningen kring Barncancer, säger Camilla Martinsson.

‒Det är så viktigt och det kan hända vem som helst, när som helst. Då vill vi känna att vi har gjort något för att hjälpa ändamålet, säger Therese Hessel Jonsson.

Förra året gav Barncancerfonden 240 miljoner kronor till forskningsprojekt i Sverige. Linus Almqvist är chef för kommunikation och privatinsamlingar i organisationen och säger att de är helt beroende av initiativ som "Till minne av Wilhelm".

Barncancerfonden grundades 1979 med anledning till att den då enda barncanceravdelningen i Sverige hotades med nedläggning.

Nu, snart 40 år senare, samlar de in hundratals miljoner till forskning och sysselsätter 115 forskare inom området.

‒Med pengarna vi får in sysselsätter vi just nu 115 forskare på heltid och deltid inom 235 forskningsprojekt som pågår i detta nu, säger Linus Almqvist.

Han berättar att det finns många typer av initiativ och engagemang, stora som små.

‒Några drar in en väldig massa pengar, andra drar in några tusen men alla betyder otroligt mycket och de drar alla mot samma mål, att jobba för att bota barncancer, säger han.

Det vanligaste är att någon donerar pengar via bankgiro men det har blir allt vanligare med så kallade digitala insamlingar.

‒Man kan gå in på vår hemsida och starta en egen insamling. Då skriver initiativtagaren en beskrivning och sätter upp ett mål hur mycket de vill få in. Sedan hjälper vi de med marknadsföringsverktyg för att de ska få så stor spridning som möjligt.

Linus Almqvist understryker att alla initiativ och donationer är otroligt viktiga.

‒I Sverige 2017 är den vanligaste dödsorsaken hos barn mellan 1 och 14 år barncancer. Ungefär 80 procent överlever men 20 procent gör inte det. Vi kommer att fortsätta med det här arbetet tills alla överlever. Det är en lång bit dit men vi är många som arbetar mot det målet.

Hur mycket gör 1000 kronor till forskningen?

‒Den summan räcker ungefär till en timme för en forskare att arbeta med det här. Det är en timme kunskap som tar oss närmare målet.

Loppis med barnsaker

Plats: Sporthallen i Hälleforsnäs

Datum: Första april

Tid: 10-13

Det som kommer att sälja är allt som har med barn att göra. Leksaker, kläder, sportartiklar, barnvagnar och mycket mer.

Det kommer finnas fika att köpa och inträdet är gratis.

Länk till digitala sparbössan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!