– Min dotter har inte ens fått titta på lägenheten som hon ska flytta till, säger en anhörig, vars dotter nyligen flyttade in på serviceboendet på Mariebergsvägen 11. Han är orolig för att ytterligare en flytt kan förvärra dotterns mående, då hon sedan tidigare lider av ångestproblematik.
Lokalerna på Mariebergsvägen 11 uppfyller inte kraven för brandsäkerhet. Sju av de elva brukarna som bor på serviceboendet har därför erbjudits plats på det nya gruppboendet på Ängstugevägen 44.
Daniel Ehrnsten, enhetschef på LSS-boendet, säger att beskedet om flytten, tagits emot väl och att reaktionerna överlag har varit positiva.
– Vi hade ett informationsmöte med brukare, anhöriga och gode män förra veckan och beskedet togs emot positivt generellt. Sen har vi naturligtvis gjort riskbedömningar och individuella handlingsplaner för att hantera den oro som uppstår i samband med en flytt och för att det ska bli så bra som möjligt för individen, säger Daniel Ehrnsten.
Med en helt annan närhet till naturen och en boendemiljö som uppfyller alla krav, tycker han att fördelarna är många för dem som flyttar till det nya boendet på Ängstugevägen.
– Miljön är lugn och behaglig och allt är helt nytt, säger Daniel Ehrnsten.
Brukarna på LSS-boendet har lindrigare funktionsnedsättningar och många har sysselsättning dagtid. Pappan, som vill vara anonym, är därför inte lugnad. Han tycker boendet ligger på tok för långt från centrum och att det kan leda till isolering för de boende. Han tycker också att det är anmärkningsvärt att det inte finns något fast datum när flytten ska ske.
– Jag tycker det blir ett onödigt bollande som min dotter inte mått bra av. Hon vill inte dit, säger han.
Daniel Ehrnsten, som inte få gå in i specifika fall, försäkrar dock att man tar all oro på allvar och att flytten kommer planeras noga för samtliga brukare.
För dem som inte flyttas till det nya boendet, har man hittat individuella lösningar.