Det är måndagen den 2 december 1918, och bara veckor har gått sedan första världskriget tog slut. Strängnäs stads livsmedelsnämnd uppmanar hushållen att hämta ut nya ransoneringskort för mjölk, och det förvarnas om att en inventering av hemmens potatisförråd kan komma att göras.
Färdiglutad lutfisk säljs i Bergmans fiskaffär, men några andra spår av julen syns inte i denna upplaga av Strengnäs Tidning, norra Södermanlands allmänna nyhets- och annonsblad.
Lite lustig – kanske framför allt för oss som jobbar på Strengnäs Tidning, som i dag är en del av Eskilstuna-Kuriren – är rapporteringen om illojalt annonsfiske.
"Under de senaste veckorna ha affärsmännen här i staden uppvaktats av Kurirens annonsagenter, som ivrigt förespeglat, att Kuriren skulle utge ett Sundbynummer vilket skulle slå denna lilla stads invånare med häpnad. Och så ha vi fotografer därute, så det skall bli riktigt stiligt, sade man. I lördags kom det storartade numret. Man kan nog anse att fotograferande av halvfärdiga byggnader är ett journalistiskt fjäsk, och i detta fall kan det ju tyckas vara ett rent 'dårhusmässigt' tilltag", skriver tidningen.
Anmärkningen mot Eskilstuna-Kuriren handlar om prissättningen. Annonsörer i Strängnäs hade erbjudits 30–50 procents rabatt, vilket Strengnäs Tidning kallar illojalt. "Vi missunna ej Kuriren att kunna få lite extra inkomster i dessa dyrtider, och särskilt nu när Kuriren bytt om tänkesätt, åtminstone vad det militära området beträffar. På annat sätt kan man väl ej tolka dess nu för vårt kasernbygge så livliga intresse."
[custom-embed script="PGRpdiBjbGFzcz0ic2NyYmJsLWVtYmVkIiBkYXRhLXNyYz0iL2V2ZW50LzI4NDAzOTIvMzAwMjkiPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0PihmdW5jdGlvbihkLCBzLCBpZCkge3ZhciBqcyxpanM9ZC5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShzKVswXTtpZihkLmdldEVsZW1lbnRCeUlkKGlkKSlyZXR1cm47anM9ZC5jcmVhdGVFbGVtZW50KHMpO2pzLmlkPWlkO2pzLnNyYz0iLy9lbWJlZC5zY3JpYmJsZWxpdmUuY29tL3dpZGdldHMvZW1iZWQuanMiO2lqcy5wYXJlbnROb2RlLmluc2VydEJlZm9yZShqcywgaWpzKTt9KGRvY3VtZW50LCAnc2NyaXB0JywgJ3NjcmJibC1qcycpKTs8L3NjcmlwdD4="]