Lundbyskolans rektor: "Avtalet om skoldatorer är ganska luddigt skrivet"

– Jag har inte fattat något beslut i det här fallet ännu och det är olyckligt om familjen uppfattat det så. Jag har däremot frågat förvaltningen om vägledning, säger Lundbyskolans rektor Beatrice Karjel.

– Avtalet om skoldatorer är ganska luddigt skrivet och den här frågan är ny for oss. Jag har redan i början av terminen påtalat för förvaltningen att det är svårt att avgöra vem som ska betala och vem som inte ska behöva göra det, säger Lundbyskolans rektor Beatrice Karjel.

– Avtalet om skoldatorer är ganska luddigt skrivet och den här frågan är ny for oss. Jag har redan i början av terminen påtalat för förvaltningen att det är svårt att avgöra vem som ska betala och vem som inte ska behöva göra det, säger Lundbyskolans rektor Beatrice Karjel.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Övrigt2018-08-30 20:29

Enligt barn- och utbildningsförvaltningens delegationsordning är det rektorn på varje enskild skola som fattar beslut om ersättningskrav om skolans egendom skadas. Ett sådant exempel är fallet med nioåriga Agnes Ledung vars skoldator gick sönder när hon ramlade i en vattenpöl nyligen. Familjen är upprörd sedan de fått besked att de kan bli ersättningsskyldiga.

– Avtalet om skoldatorer är ganska luddigt skrivet och den här frågan är ny for oss. Jag har redan i början av terminen påtalat för förvaltningen att det är svårt att avgöra vem som ska betala och vem som inte ska behöva göra det.

I fallet med familjen Ledung säger Beatrice Karjel att de kan komma att behöva betala en viss ersättning.

– Men jag har inte fattat något formellt beslut ännu och vänt mig till förvaltningen för stöd och vägledning. Att familjen uppfattat att de ska betala 4 500 kronor, det vill säga kostnaden för en ny dator, tror jag beror på en kommunikationsmiss mellan läraren och familjen, säger hon.

På barn- och utbildningsförvaltningen har man ännu inte hunnit sätta sig in i det aktuella fallet. Grundskolechefen Hans Ringström säger dock att kommunen behöver se över avtalsvillkoren och eventuellt revidera dem.

– Det är viktigt att det blir tydligt, speciellt när det handlar om yngre barn som handskas med datorer, säger Hans Ringström och fortsätter:

– Skolan ska vara avgiftsfri, det är lagkravet. Då får det aldrig bli att ett avtal, om vårdnadsgivaren inte vill skriva på det, hindrar elevens möjlighet att delta i den digitaliserade undervisningen.

I policydokumentet som skolorna lämnar ut till föräldrarna står bland annat att ”eleven ansvarar för att använda, förvara och transportera datorn på ett sådant sätt att den inte kommer till skada eller kan riskera att förloras, det vill säga varsamt och säkert."

– Det vi är ute efter är om det handlar om grov oaktsamhet. Det finns inga rektorer som aktivt försöker driva det här i tveksamma situationer, säger Hans Ringström.

Var går gränsen för "grov" oaktsamhet?

– Ja, det är svårt att säga. Men på samma sätt som om elever förstör någonting annat i skolan kan eleven bli skadeståndsskyldig, säger han.

Några siffror på hur vanligt det är att föräldrar blir ersättningsskyldiga finns i dagsläget inte, menar Hans Ringström.

– Men jag vet från när vi hade en diskussion i vår rektorsgrupp att det är ganska ovanligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!