35-åriga Magda Dolaberidze från Tbilisi har varit konstnär i stora delar av sitt liv, men när hon nu kommer till Malmköping med resväskan full av georgiskt hantverk är det lika mycket som turistambassadör för hemlandet och kulturen som för att visa upp sina verk.
Hon är på besök hos sin väninna Oxana Erixon, de två träffades när Magda gjorde sin första Sverigeresa med den georgiska delegationen till Eurovision 2016.
‒Nu har jag fått en annan bild av Sverige och inte bara Stockholm. Jag gillar Sverige, efter första besöket tänkte jag hela tiden att jag ville komma tillbaka, säger Magda som fick hjälp i sin reseiver av att reglerna för georgierna att kunna åka till EU-länder utan visum lättades i våras.
Georgien är ett litet land och huvudstaden Tbilisi, med sina cirka en och halv miljon invånare, är på många ställen nedgången. För Magda är den svenska huvudstaden en stor kontrast.
‒Stockholm är så fint bevarat, det finns inga trasiga byggnader. Det är vackert i Tbilisi också men krig och dålig ekonomi har ruinerat mycket. De centrala gatorna är så inte slitna, men de lite till vänster och höger om är, där min butik ligger, säger Magda som trots det får en hel del besök av turister.
I butiken "Ferta" säljer hon sina och andras verk, smycken, målningar, textilier, keramik och annat. Smyckena är handgjorda enligt klassisk georgisk teknik och väldigt detaljerade. De kan ta flera dagar att färdigställa.
‒Perta betyder färg på georgiska men det låter inte kul så vi bytte P mot F och fick ett namn, säger Magda.
Som liten följde hon med mamman till jobbet på en keramikfabrik och använde tiden till att måla på kasserade fat.
‒Hon läste senare på högskolan med konstinriktning och sedan på konstakademin, sammanlagt åtta års studier, säger Oxana som hjälper till att tolka intervjun.
Turismen ökar i hemlandet och har gjort att många georgier börjat inse att folk är nyfikna på Georgien och tänka i banor av vad de har att visa upp för omvärlden.
‒Det finns väldigt vacker natur där och vildmark där man knappt kan komma fram, men de flesta bor i staden. Förra året hade landet sex miljoner besökare och charterresorna från Turkiet och Bulgarien säljer jättemycket, säger Oxana.
Utställningen och vernissagen börjar klockan 11 i stadshuset och varar till 15. En utställning som hade sett lite annorlunda ut om den hållits i Georgien.
‒Jag köpte läsk som vi skulle bjuda på och hon sa läsk!? Det är en georgisk vernissage, vi ska bjuda på vin! Men det är olagligt i Sverige sa jag, det går inte. Där oavsett vart man kommer in bjuds det på vin, det är som vatten, säger Oxana.
Faktum är att Georgien stoltserar med en av världens äldsta traditioner av vintillverkning och en flaska kan kosta runt 20-lappen.
Vernissagen börjar med ett föredrag med bilder från Georgien och georgisk musik.
‒Vi gör en hemmamiljö så det blir som att komma till Magdas butik, ingen stel miljö. Efter vernissagen berättar Magda mer om livet som kvinna i Georgien, säger Oxana.