Magdakullans resa till besöksnäringsföretag

Christer Nordqvist på Magda säteri har visat att det går att driva ett småskaligt, ekologiskt lantbruk ute på landet.‒Man behöver inte ha en industriell och intensiv uppfödning av djur för att få det att gå runt, säger han.

Magdakullan har varit ekologiskt sedan mitten av 1970-talet.

Magdakullan har varit ekologiskt sedan mitten av 1970-talet.

Foto:

Övrigt2017-11-04 21:19

Magdakullan har sedan 2011 utvecklats från ett vanligt lantbruk till ett besöksnäringsföretag.

‒Det är vanligt att vi har gäster från Nyköping, Stockholm och Stallarholmen. En timmes resa är ingenting. Folk hittar ut, säger Christer Nordqvist, driftledare på Magdakullan.

Jag fick lära mig att mjölka kor, köra traktor, plöja och harva.

Christer Nordqvist tog över driften på Magda säteri 2011. Dessförinnan arbetade han som helikopterpilot inom Försvaret i 19 år.

‒Jag hade knappt sett en ko förutom från luften ibland. Jag hade ingen lantbruksbakgrund, säger han.

När gården blev utan brukare 2010 tyckte han att det kunde vara läge att byta karriär. Han gick ett år på en lantbruksutbildning i Vreta utanför Linköping.

‒Jag fick lära mig att mjölka kor, köra traktor, plöja och harva. Vi hade företagsekonomi där vi gjorde kalkyler för produktion i lantbruket.

Magda gård är med sina 300 hektar en ganska liten gård med sörmländska mått mätt. Gårdens historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden.

‒Vi har även en gammal ekologisk tradition sedan 1976, bland de äldre i riket.

När Christer Nordqvist tog över verksamheten omfattade den 24 byggnader som alla var helt eller delvis förfallna. Åkermarken var inte dränerad sedan 60-talet.

‒Vi hade inga kor, ingen traktor, inga maskiner och inga pengar. Så då tänkte jag att nu kör vi!

Familjen tog ett lån och köpte en liten traktor.

‒Sedan dess har vi inte behövt låna några pengar utan intäkterna har bekostat utvecklingen.

Det vi började med då var att säja köttlådor.

Christer Nordqvist ville inte ägna sig åt någon intensiv köttindustri. I stället skaffade han sig en utrotningshotad lantras.

‒Vi lyckades hitta 11 rödkullor i Småland hos en farbror som hette Georg och köpte dem av honom. Vi sågade ner några träd så att vi hade råd att köpa dem.

Efter ett par tre år hade antalet rödkullor på gården ökat till 40.

‒Då tänkte vi att nu kan vi börja slakta och sälja kött. Det vi började med då var att säja köttlådor.

Köttlådorna såldes framför allt i Stockholm.

‒De sålde slut väldigt snabbt. Redan tidigt försökte jag ha en liten story bakom köttet. Det är en rödkulla från en medeltida sörmländsk gård och det är ekologiskt sedan 40 år tillbaka. Det var väldigt lätt att sälja det här. Sedan la jag till en liten egen touch på det. Jag körde upp allt till Östermalm i min gamla King Cab och bar själv in det i lägenheterna. Jag bytte inte om utan kom direkt från ladugården så jag luktade ju lite koskit. Kunderna älskade det: 'Nu är bonden från Sörmland här'.

Rätt så tidigt började vi med gratis guidningar varje lördag klockan 14 året runt.

I september 2014 startade Christer Nordqvist en gårdsbutik i det gamla stallet.

‒Vi byggde även ett lite café i samma byggnad. Vi fick jättemycket gäster på en gång. Vi hade en enklare cafémeny med räkmackor, våfflor och lite såna saker. Rätt så tidigt började vi med gratis guidningar varje lördag klockan 14 året runt. Det har också dragit jättemycket folk som även går och fikar och köper korv så det har betalat sig.

Gården startade även en loppis för att bredda kundkretsen.

‒Man tjänar inga pengar på det, men det drar jättemycket gäster som också köper en räkmacka och ett paket korv. Det är när vi har loppisen öppen, som vi har ganska oregelbundet, som vi har 100 bilar samtidigt utanför.

2015 byggdes ett restaurangkök och vintras startade man en restaurang.

‒Det har varit i princip fullsatt varenda kväll sedan vi startade.

Christer Nordqvist menar att en framgångsfaktor är att företaget har en bra produkt i grunden.

‒Det går inte att sälja skräp och sedan bända in det i någon gullig lantlig miljö. Vi har en väldigt bra köttprodukt. Man åker ut för att se ett levande lantbruk.

Christer Nordqvist anser att marknadsföringen har varit enkel och billig. Ryktet om Magdakullan har spridits från mun till mun och via Facebook.

‒Vi har en 3 000 följare på Facebooksidan. Ibland kan man vara lite fräck som när jag bjöd jag in mina gamla kollegor i Försvaret som kom och landade. Jag filmade helikoptrarna när de landade och la ut på Facebook. Den lilla filmsnutten fick 175 000 visningar. Det blev ganska bra gratisreklam på sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om