Enligt bosättningslagen är Strängnäs kommun skyldig att hjälpa till att ordna boende åt ett antal nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige. Under 2017 skulle kommunen hitta boende åt 94 personer, ett uppdrag som det kommunala fastighetsbolaget Strängnäs bostads AB, SFAB, fick.
Strengnäs Tidning skrev i maj 2017 om att det var svårt att hitta lägenheter till alla. SFAB hyrde därför vandrarhemmet Djupvik som ägs av Sultat hotell AB, ett dotterbolag till Svenska hem i Bromma. Vandrarhemmet har sedan dess använts som ett så kallat genomgångsboende. Där fick 13 personer i ensamhushåll korttidskontrakt utan besittningsrätt, så att de fick tak över huvudet till dess att de ordnat eget boende.
Men SFAB tycker inte att den här lösningen är idealiskt.
‒Vi har ansett att Djupvik ligger för långt bort, säger Lars Keyser, vd för SFAB.
Sultat hotell äger också Mälarblick, det tidigare hotellet vid Tosteröbron i Strängnäs. Byggnaden har stått tom sedan en entreprenör bedrev asylboende där fram till våren 2017.
Nu har SFAB och Sultat hotell kommit överens om att de personer som i dagsläget bor på Djupvik inom kort ska få flytta till Mälarblick i stället. Det handlar det om ett tiotal personer, enligt Lars Keyser.
Sultat hotell håller just nu på att se över hotellrummen för att kontrollera skicket innan hyresgästerna kan flytta in.
‒De var i ett ganska slitet skick tidigare. Nu har de också stått tomma i ett tag och då måste man gå igenom dem. Det kanske behövs målas eller så, säger Johan Duvner som representerar Svenska hems olika bolag i Strängnäs.
Vissa av hotellrummen på Mälarblick har redan trinettkök, andra kommer inom kort att utrustas med det så att hyresgästerna kan laga mat.
‒Det blir ungefär som en liten etta med kokvrå och badrum, säger Lars Keyser.
Trots att hyresgästerna får ett boende med bättre standard, blir inte hyran högre. På Djupvik betalar kommunen 4 600 kronor per rum, och kostnaden blir densamma på Mälarblick. Varje hyresgäst får sedan en räkning på exakt samma belopp, som hen kan betala till exempel med hjälp av den etableringsersättning som staten ger till nyanlända som påbörjat en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen.
Av de 94 personer som kommunen skulle ordna bostäder till under 2017, har alla utom hyresgästerna på Djupvik hittat någonstans att bo. Under 2018 väntas kommunen få ansvar för att ordna bostad till ytterligare 57 nyanlända.
‒Det kommer vi att kunna ordna inom ramarna för vår ordinarie verksamhet, säger Lars Keyser.