‒Jag upplever att vi har en liten babyboom just nu, förlossningstalen ökar år för år, säger Catarina Björndahl som är barnmorska och vårdenhetschef på Mälarsjukhuset kvinnoklinik.
Hon har just börjat jobba efter semestern, och har fått rapport från arbetande kollegor att sommaren flutit på relativt bra.
‒Det går upp och ner hela året, förlossningar är ju ingenting man kan planera in.
Den förlossningskris det rapporterats om från Stockholm har man dock inte känt av på Mälarsjukhuset. Och trots att trycket är hårt även här har det funnits utrymme att ta emot födande kvinnor utifrån, bland annat från Stockholm.
‒Men inte jättemånga, och det beror inte på att vi inte har haft plats utan på att vi inte fått speciellt många förfrågningar.
I Sörmland finns förlossningsavdelningar på två av sjukhusen – Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett. Kullbergska sjukhuset saknar förlossningsavdelning. Störst är Mälarsjukhuset där det föds cirka 2 200 barn per år. På Nyköpings lasarett föds drygt 1 000 barn årligen.
Catarina Björndahl berättar att de flesta Eskilstunabor väljer Mälarsjukhuset, medan det varierar i till exempel Katrineholm som har ungefär lika långt till Eskilstuna, Nyköping, Norrköping och Örebro.
‒Förlossningar räknas som akutsjukvård därför kan man välja att föda var som helst, såvida det inte är fullt, säger Catarina Björndahl.
‒Är det mycket hos oss prioriterar vi våra Sörmlandsmammor och tar emot dem först.
Då är det inte heller säkert att den födande kvinnans partner får stanna efter förlossningen.
‒Vi försöker erbjuda den möjligheten, men vissa gånger när det är väldigt högt tryck går det inte. Då skulle vi tvingas hänvisa mammor till andra sjukhus, och det vill vi undvika.
Det händer att det är så fullt i Eskilstuna att förlossningen inte kan ta emot en mamma.
‒Men det är mycket ovanligt, och då handlar det oftast om några timmar eftersom vi har möjlighet att flytta patienterna inom kvinnoklinikens slutenvård.
Många förlossningsavdelningar har problem med bemanningen sommartid, men Mälarsjukhuset upplever ingen kris.
‒Vi är relativt förskonade, säger Catarina Björndahl.
‒Vår personal är fantasisk och ställer verkligen upp och tar extrapass, speciellt på sommaren. En annan tillgång är att sjuksköterskor med utbildningskontrakt till barnmorskor kommer till oss på sommaren.
Utbildningskontrakt innebär att anställda inom Sörmlands landsting får möjlighet att vidareutbilda sig med lön.