Malkon Malkon: "I Syrien firar inte bara kristna jul - alla firar jul"

Syrien är ett mångreligiöst land. Muslimer och kristna lever sida vid sida. Även om julen är en kristen högtid är det inte bara den delen av befolkningen som firar.– Vi firar tillsammans med muslimer. Vi gör inte skillnad på vilka som är kristna och vilka som är muslimer, säger Malkon Malkon som kom till Sverige för tre år sedan.

Kusinerna Malkon Malkon och Jamili Karajili kommer ursprungligen från Syrien. Där är det juldagen, den 25 december, som är den viktigaste av juldagarna.

Kusinerna Malkon Malkon och Jamili Karajili kommer ursprungligen från Syrien. Där är det juldagen, den 25 december, som är den viktigaste av juldagarna.

Foto: Shaba Sermon

Övrigt2017-12-03 14:59

Inbördeskriget i Syrien har hägrat i ungefär sju år. Nuförtiden har tomten det svårt att komma fram till barnen berättar Malkon Malkon. Innan kriget bröt ut kommer han ihåg julen som en glad tillställning där det inte gjorde skillnad på klass eller religion.

– I Syrien firar inte bara kristna jul, alla firar jul, säger han.

22-årige Mohammad Alhammada kom till Sverige för tre och ett halvt år sedan. Han är muslim och firar därför inte Kristu födelse men julen är ändå ett tillfälle att umgås med vänner.

– Jag firar jul med mina kompisar som är kristna, det är roligt. Vi dansar, äter och lyssnar på musik. Vi muslimer firar vår ”jul” två gånger, en gång efter fastan och sedan en gång till två månader senare.

[fakta nr="1"]

Även om han firar jul med sina vänner så kommer han aldrig fira julens betydelse, födelsen av Jesus. Till exempel köper han inte julklappar, även om han fått en julklapp en gång.

Skillnaderna mellan en jul i Syrien och en jul i Sverige är färre än likheterna. Både Malkon och Mohammad beskriver hur maten spelar en central roll i firandet. Hur barnen får julklappar av tomten, hur husen är julpyntade och att de även har julgranar. Men någon vit jul blir det sällan.

– Som minst är det någon plusgrad. Det blir inte lika kallt som här, säger Jamili Karajili.

Jimili kom till Sverige för 28 år sedan. Eftersom hon bott så pass länge i Sverige är deras jul numera en blandning mellan syriskt och svenskt. Hon har försökt behålla så mycket av den syriska kulturen som möjligt. Till jul lagar hon kalkon, kött och speciella korvar. Maten är ett sätt att samla familjen.

Som på många andra ställen i världen är den viktigaste dagen under julen den 25 december, till skillnad mot den 24 december här i Sverige.

Exempel på julmat från mellanöstern

Kalkon

Vindolmar

Maqluba (en risrätt som innehåller både grönsaker och kött)

Hummus

Halloumi

Sambosek (ostfyllda filodegsrullar)

Kleja (torra kakor som påminner mycket om pepparkakor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!