Målmedvetna studenter driver eget företag

Genom ung företagsamhet har de fått möjligheten att lära sig allt om företagande. Nu vill eleverna bakom RePallet UF fortsätta driva företag i framtiden. ‒Det känns inte lika läskigt att driva ett företag längre, nu när man sett att det är möjligt, säger Hanna Bergström.

RePallet UF erbjuder inredningsdetaljer av återvunnet trä från engångslastpallar. Från vänster: Mathias Lindberg, Emelie Andersson, Vilma Pettersson och Hanna Bergström.

RePallet UF erbjuder inredningsdetaljer av återvunnet trä från engångslastpallar. Från vänster: Mathias Lindberg, Emelie Andersson, Vilma Pettersson och Hanna Bergström.

Foto:

Övrigt2017-03-13 05:32

De studerar andra året på Grillska gymnasiet i Eskilstuna och läser ekonomiprogrammet, här ingår ämnet entreprenörskap i ämnesplanen och ämnet drivs tillsammans med Ung företagsamhet.

Tillsammans valde Mathias Lindberg, Vilma Pettersson, Hanna Bergström och Emelie Andersson att starta RePallet UF.

‒Det var väldigt självklart för oss och vi diskuterade hela sommarlovet vad vi skulle ha för företag, berättar Emelie Andersson.

Till slut kom de fram till att de skulle erbjuda inredningsdetaljer av återvunnet trä från engångslastpallar.

Lastpallarna får de gratis av olika företag.

‒Företag måste betala för att bli av med dem, så då är det bättre att vi tar dem och gör något vettigt av det. Vi tänkte på hur vi skulle kunna driva ett företag så miljövänligt hållbart som möjligt, säger Mathias Lindberg.

Kunderna är allt från privatpersoner i olika åldrar till restauranger och företag. RePallet UF fokuserar främst på att nå ut via sociala medier.

Kvartetten gör också hela processen själv, från tillverkning till såld produkt.

‒När vi kollar tillbaka på det vi tillverkade i början så skrattar vi lite. Men det var nödvändigt och vi utvecklas ständigt, säger Hanna Bergström.

Sedan de sjösatte företaget i höstas har de omsatt runt 11 000 kronor med en vinstmarginal på 98,7 procent.

Tillsammans är de alla överens om att UF har gett dem mycket erfarenhet. I kursplanen ingår även att avveckla företaget innan terminen är slut, men ungdomarna menar att deras affärsidé inte kommer gå i graven.

‒Vi har planer på att starta upp ett riktigt företag och driva vidare efteråt. Varför ska man låta ett vinnande koncept gå förlorat, frågar sig Vilma Pettersson.

‒Det känns inte lika läskigt att driva ett företag längre, nu när man sett att det är möjligt. Genom UF har vi fått testa oss fram, det blir som en light-version, menar Hanna Bergström.

När Eskilstuna-Kuriren besöker kvartetten är de dessutom i full gång med att bygga upp en monter till den regionala UF-mässan som går av stapeln i Strängnäs den 18 mars. På mässan är RePallet UF nominerade som en av tio finalister i tävlingen Årets UF-företag.

‒På förra årets UF-mässa satt vi i publiken och sa direkt att nästa år ska vi vara de som står på scenen. Vi har varit målmedvetna sedan dess, säger Emelie Andersson.

Vinnaren på den regionala mässan kommer sedan gå vidare och tävla på SM i Stockholm senare i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!