Många unga killar i dag mår dåligt psykiskt, visar statistiken.
– Det handlar mycket om den egna framtiden, den egna statusen och till exempel att inte vara tillräckligt framgångsrik i relationer, kanske hos tjejer, säger Harry Skärlund från Eskilstuna, samordnare och föreläsningsansvarig i Under kevlaret.
Men utåt är ytan ofta hård. Som kevlar, materialet som är fem gånger starkare än stål och används i bland annat skyddsvästar. Det är den hårda ytan som de ideellt arbetande i Under kevlaret vill få unga killar att bryta upp, få dem att göra slut med den traditionella mansrollen och machokulturen, och stå upp för jämställdhet. I förlängningen blir arbetet därmed också ett verktyg som minskar mäns våld mot kvinnor, även om det inte står i centrum.
– Mäns våld mot kvinnor har plågat alla ojämställda samhällen i alla tider, säger Harry Skärlund, men förklarar att våld mot kvinnor inte direkt är vad unga killar snackar om.
– Vi vill visa unga killar att det finns mycket att vinna på att ifrågasätta manliga normer och sätten som män har att umgås med varandra. Machokulturen ger inte män så mycket möjlighet att prata om de riktiga utmaningarna i livet. Vi försöker uppmuntra killar att prata mer med varandra om det som känns på djupet i livet, ofta svårare saker, som relationer.
Harry Skärlund förklarar att män ofta är fostrade i en anda av att en riktig man inte ber om hjälp, är orädd och rakryggad, och ofta är normen att konflikter kan lösas med våld.
– Många killar tror att de är ensamma om sina problem, säger Harry Skärlund och förklarar att föreningen genom chatten, sitt slutna diskussionsrum på nätet, genom föreläsningar och genom opinionsbildning försöker få killar att se att så inte är fallet, att det går att välja andra vägar och börja prata.
– Vi försöker komma med alternativ till hur man kan vara. Man blir inte omanlig för att man pratar känslor. Vi tror att det skapar mer empatiska personer och i förlängningen leder det till många goda konsekvenser.
[fakta nr="1"]
Från och med i november har Under kevlaret utökat antalet chattkvällar från två till fyra för att förhoppningsvis locka fler killar att börja prata.
Men vägen till att bryta machokulturen är lång och inte lätt.
– Vi ser många killar som loggar in och sedan loggar ut, utan att ha börjat prata, på vår chatt. Vi tolkar det som att de tycker det är skitsvårt och läskigt och vet inte hur de ska börja prata. De har inte verktygen och behöver lära sig det.
Harry Skärlund förklarar att Under kevlaret vill ge andra manliga förebilder och sätt att vara på än de som annars syns mest i många unga killars flöden, där Youtubers är viktiga influensers för många.
– Youtubers uppdrag är i första hand att vara roliga och lättillgängliga. De är högljudda och tokiga, och pratar sällan om något som är allvarligt. De är snygga, framgångsrika och har gott om pengar.
Undersökningar har också visat att gejmern är en viktig identitetsmarkör för dagens unga killar, liksom feministen är en viktig identitetsmarkör för unga tjejer.
För att på allvar få en förändring av mansnormen pekar Harry Skärlund på att det krävs många krafter i samhället som hjälps åt, inte minst på politisk nivå.
– Det händer saker. Vi ser förändringar på flera plan. På lång sikt tror jag att vi kommer att landa i något bättre.
[fakta nr="2"]
[fakta nr="3"]