Det är onsdag vid lunchtid och inne på Mellösa kyrkas församlingshem står två stora grytor med soppa redo.
Varannan vecka samlas ett tjugotal personer här för att äta soppa.
‒De flesta som kommer hit är pensionärer. Personalen i kyrkan brukar också passa på att komma hit och äta, säger Hans Andersson från Mellösa hembygdsförening.
Det är hans fru Birgitta Andersson och systern Kerstin Andersson som brukar laga sopporna. Den här onsdagen är det den återkommande favoriten tacosoppa och nyheten PPP-soppa, med purjolök, potatis och päron, som står på menyn.
Hans Andersson har lockat med många av Mellösaborna till soppluncherna. Hans grannar Hans Jansson och Ewa Münster flyttade till Mellösa för snart ett år sedan. De berättar att soppluncherna har varit ett bra sätt för dem att komma in i gemenskapen på orten.
‒Vi har varit här nästan varje gång. Vi tillhör den öppna typen och har alltid gillat föreningsliv och kyrkan. Vi bodde tidigare i Stockholm och hade ett sommarställe utanför Gnesta. Vid pensionen flyttade vi ut till sommarstället, men vi ville bo i en by som Mellösa med mer gemenskap, vid sommarstället försvann de flesta under vintern, säger Hans Jansson.
‒Jag tror att Mellösa är exceptionellt på det sättet att det är så trevligt att komma hit. Människorna är så omhändertagande, fortsätter han.
Maria Bergman har med sig sin ettåriga dotter Tyra till sopplunchen. Maria Bergman sticker ut något från de andra deltagarna, då hon är yngre än genomsnittet.
‒Det var Hans Andersson som bjöd med mig hit när jag flyttade till Mellösa för fyra år sedan. Jag brukar ha med mig barnen hit. Förut har vi varit fler unga när mina kompisar som också är mammor var lediga.
Jukka Laari är kyrkoherde i Mellösa församling.
‒Jag är alltid här på soppluncherna. Det är viktigt att komma ut och träffa folket i Mellösa, säger han.
Vad betyder de här soppluncherna för samhället?
‒De är väldigt viktiga för gemenskapen. Många är ensamma hemma och det är viktigt med en plats dit alla är välkomna, säger Jukka Laari.