Många tårar när de vuxna barnen hördes

När han reste sig och gick ut ur rättssalen lämnade han en stor hög med skrynkliga pappersnäsdukar efter sig på bordet. 42-åringens äldste son grät och snyftade oavbrutet när han pressades om morddagen i augusti 2016.‒Du är på intet sätt misstänkt för mord eller mordförsök på din mormor och morfar. Den enda som har påstått det är din mamma, hade åklagare Jessica Wenna förklarat för honom en stund tidigare.

42-åringen med sin försvarare, advokat Amanda Hikes.

42-åringen med sin försvarare, advokat Amanda Hikes.

Foto:

Övrigt2017-06-12 19:09

När rättegången avhandlades på måndagseftermiddagen var det den 42-åriga Eskilstunakvinnans vuxna barn som skulle berätta. Den vuxne sonen som hördes sist hade det svårast. Men innan han kunde börja svara på frågor uppstod en schism mellan hans försvarare Per-Ingvar Ekblad, åklagarna och tingsrätten. I vilken egenskap skulle hans klient egentligen höras? Som medmisstänkt som hans ena syster en stund tidigare? Eller som vittne?

‒Man kan inte gå in i en rättssal i tron att man ska höras som vittne och sedan ska man plötsligt höras som misstänkt för mord och mordförsök på sin mormor och morfar. En mycket märklig händelseutveckling. Det här är upprörande, utbrast Ekblad och menade att han i så fall måste ha tid att förbereda sig för dessa frågor tillsammans med sonen och att hans egen roll skulle vara en helt annan.

Rätten tog en kort överläggning och kom tillbaka med samma beslut som man fattat för systern en stund tidigare: Sonen skulle precis som hon höras som medmisstänkt. Men det gällde det så kallade drunkningsmordet och inte mordet och mordförsöket på morföräldrarna. Och det var när frågorna till sonen slutligen ställdes som åklagare Jessica Wenna betonade att han inte var medmisstänkt för händelsen mot morföräldrarna. Det var bara hans mamma som påstått detta, sa hon.

‒Av vem fick du veta vad som hänt morföräldrarna, frågade Jessica Wenna sonen.

‒Av mamma, svarade han.

‒Vad kände du då?

‒Jag tyckte det var skumt.

‒Har du varit inblandad i det som hände din mormor och morfar?

‒Nej.

‒Varför skulle hon skylla på dig?

‒Det vet jag inte. Det får du ta med henne.

‒Hur känns det?

‒Inte bra.

Innan den vuxne sonen hördes, hördes hans båda systrar, 42-åringens döttrar.

Den äldre dottern var hårdast i sin kritik av deras mordmisstänkta mamma och berättade bland annat att 42-åringen hade frågat ingående vad hon hade sagt till polisen i förhör.

Jessica Wenna:

‒Upplevde du henne som orolig?

Dottern:

‒Ja, väldigt orolig.

Jessica Wenna:

‒Vad tror du själv? Tror du din mamma är involverad i det här?

Dottern:

‒Det är jag 100 procent säker på. Varför skulle någon annan ge sig iväg ditut och mörda två pensionärer? Utan att ens ta några pengar?

Mordmotivet skulle enligt dottern vara arvet.

‒Hon är väldigt pengakåt, men har aldrig några pengar. Hon brukade be mig om pengar trots att jag levde på föräldrapenning, sa dottern.

Jessica Wenna frågade också vad hon trodde om sonens/hennes brors eventuella inblandning i brotten mot morföräldrarna.

‒Tror du han kan vara inblandad i det här?

‒Aldrig.

Också en av 42-åringens yngre döttrar hördes, precis som sin bror alltså också medmisstänkt till drunkningsmordet.

Hon var inte lika talför och sa bland annat att mamma 42-åringen är snäll och generös och sällan blir arg.

Hon fick redogöra för sina förehavanden på mordkvällen den 3 augusti 2016, fick frågor om hur hon fick veta om dådet mot mordföräldrarna - och vad hon tyckte om att 42-åringen försökt att få henne att säga att det var hon som figurerat på sexfilmen med flyktingpojkarna.

Frågan irriterade henne.

‒Jag tycker inte att det har någon betydelse för vad vi sitter här för, svarade hon åklagare Johan Fahlander.

Rättegången fortsätter på tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!